IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нещата, които трябва да спрете да толерирате в живота си

1 март 2014 13 45

... ако искате да живеете по-спокойно и щастливо

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Според наскоро публикувана статия в Wall Street Journal, стресът е проблем номер едно по отношение на здравето на хората в модерните, съвременни общества.

Нов доклад, направен от Catalyst.org показва, че повечето хора усещат стреса в четири основни области: ниво натовареност в работата, междуличностни проблеми, сигурност на работното място и жонглиране между кариерата и личния живот.

Ако е така, значи е време да проучите какво точно предизвиква най-голям стрес във вашия живот и да спрете да го толерирате.
Ето и кои са нещата, с които трябва да започнете:

1. Претоварването

Чувството, че сте претоварени може да се превърне в хронично състояние и да повлияе на един или повече аспекти от живота ви. Резултатът е загуба на енергия, ентусиазъм и увереност. Ако не откриете веднага какво точно ви кара да се чувствате претоварени, вие рискувате да оставите вашето физическо здраве и психическо благосъстояние да се влошат.

2. Бездействието

Хората често започват да бездействат от страх, от вина, или защото не знаят по какъв начин да вървят напред, за да постигнат своите цели. Затова най-добре не си поставяйте прекалено недостижими цели, а вървете с малки стъпки напред.

3. Негативността

Животът днес е труден, но точно за това трябва да се пазите максимално от негативна информация около себе си. Много е лесно и вие (като другите) да се потопите в морето от песимизъм и да изгубите всякакво чувство за хумор. Много изследвания показват, че смехът и позитивните емоции укрепват имунната система, намаляват болката и нивата на стрес. Също така помагат за намаляване на чувството на гняв, депресия и тревожност. Положителната нагласа към живота увеличава издръжливостта и чувството за удовлетвореност.

4. Липсата на организация

Дезорганизацията е пречка в производителността. Ако живеете и работите в постоянен хаос, вие вечно ще имате „липсващи парчета от пъзела“. За това се постарайте да бъдете по-организирани и да действате по-системно и последователно.

5. Сравненията

Напоследък има една тенденция (подтиквана и от социалните мрежи като Facebook) хората да сравняват живота си с този на своите близки, познати, връстници и дори с този на непознатите. Когато става въпрос за материални притежания, човек все си мисли, че скъпите вещи ще му донесат повече щастие. Това че вашият съсед има айпод, айфон, бърза кола и голям, скъпо-обзаведен мезонет, че може да си позволи да ходи на луксозни почивки и че всеки ден се храни по ресторанти (а вие не), не означава, че този човек е по-щастлив от вас.

6. Перфекционизъм

Важно е да осъзнаете на време, че преследването на съвършенството наистина е разрушително. Когато спрете да се стараете да правите нещата перфектно, ще махнете един огромен товар от гърба си. Стремежът към съвършенство се свързва с депресията, с тревожността и със зависимостите. Той може да парализира живота ви и покрай него да пропуснете много добри възможности. Страхът от грешки, страхът от това дали отговаряте на очакванията на хората, страхът от критика, може да сложи спирачки на вашата креативност.

7. Чуждото мнение

Спрете да губите време и енергия в тревоги дали другите имат добро мнение за вас. Действайте в ситуациите така, както ви подсказва сърцето, че е правилно. Престанете да се интересувате от становищата на всички останали, а се застъпвайте за собственото си мнение за нещата. Може да взимате предвид само мненията на шепата ключови хора в живота си.

8. Омразната работа

Според най-новото проучване на Галъп (за ангажираност на служителите), 50 % от работещите заявяват, че не работят с пълния си потенциал. Ако обстоятелствата ви позволяват, сменете работата си сега и започнете да правите нещо, което обичате, нещо в което ви бива или поне харесвате.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари

Лили ( преди 10 години )
Да, много е трудно като в 80% ЧОВЕК няма как да ги спазва тези неща, особено 1и последното.Особено като има 5-6 човека, богопомазани в работата с малко работа и големи заплати (особено колежка,която диктува всичко)и останалите 10 са роби и все виновни.Ако работата е близко (макар и с по-малка заплата), ама в къщи има болни хора и е трудно, превиваш гръб и си казваш защо така и докога?
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Katnip ( преди 10 години )
Zna4i purwoto i poslednoto ne wijdam kak bi mogul da gi izbegne 4owek ako gi ima kato problem. Mnogo e lesno da kaje6 smeni si rabotata, no dnes ne e lesno da si nameri6 druga, a i kakwa e garanciqta, `e 6te e takawa, za kakwato si me4tal. Ina4e mnogo hubawo, no ne i realisti4no.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар