IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

10 лъжи, които казваме всеки ден

17 май 2014 09 00

Повечето от тях са напълно безобидни

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Макар че повечето от нас нямат дълги носове, оказва се, че всички приличаме на Пинокио. Ново калифорнийско изследване показва, че лъжем между 10 и 200 пъти всеки божи ден. Според резултатите повечето хора лъжат до 3 пъти в първите 10 минути от среща с нов човек.

Ето и кои са най-често срещаните лъжи, които изричаме постоянно:

Всичко е наред

Едва ли има човек, на който всичко му е наред. Повечето просто не желаят да изпадат в подробности или не искат другия да е наясно какво се случва в живота им.

Добре съм.

Типична за дамите реплика, когато са раздразнени. За съжаление, половинките им не са медиуми и това изречение по-скоро задълбочава спора, отколкото да го пресича.

Харесва ми прическата ти.

Ако приятелка ви попита дали новата ѝ прическа ви допада, има голяма вероятност да излъжете. Все пак това е „благородна“ лъжа, тъй като вие го правите от добри чувства с идеята да не я нараните.

Не, добре съм. Ще се справя.

В работата често ви се налага да се справяте със сто неща едновременно. Това ви идва в повече, но няма да си го признаете. Причините обикновено са две: или не можете да делегирате; или искате да се докажете отново и отново.

Нямах време да погледна.

5 секунди се намират, но просто молбата на някой друг не е сред приоритетите ви. Или просто сте забравили да си отворите мейла/сайта/фейсбука и не искате да си признаете, за да не обидите човека.

Толкова се радвам да те видя

Казвали ли сте го на човек, който избягвате, но случайно съдбата ви среща? Да! Това е форма на куртоазия, придружена от фалшива усмивка.

Интересно!

Не, не ви е интересно, просто сте се умислили и сте изпуснали половината разговор. И когато някой ви е задал въпрос, а вие дори не сте го чули, най-лесно е да се почешете и да извадите замислен поглед, придружен от „Много интересно“.

Имейлът го няма, сигурно е попаднал в СПАМ.

Или сте го изтрили по грешка, или просто не ви се е занимавало в онзи момент и в този. За съжаление, няма как да избягате от досадната работа и човекът ще ви го прати отново, след като му заявите това.

Току-що ти видях съобщението/имейла.

Пак сте забравили някого или не ви се е занимавало. Подобно оправдание само отлага неизбежното с няколко часа.

Съжалявам!

На ден се извиняваме поне 10 пъти и в 9 от тях не е искрено, а просто заучена реакция.

Автор - снимка
Автор на статията:
Мария Господинова

КоментариКоментари

Trojka Ahilowa ( преди 9 години )
До lisaveta.anachkova: Не изхождай от себе си, притрябвало ми е да се правя на нещо точно тук, искрена съм, просто споделям, че мразя да лъжа и не лъжа, щото ми е гадно, а не щот съм ангел, ок?
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
lisaveta.anachkova ( преди 9 години )
За бога всеки лъже на този свят,не се правете на ангели
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Тройка Ахилова ( преди 9 години )
Никога не лъжа, колкото и да боли, другия или мен, няма значение, чувствам се леко и перфектно, ако излъжа, дори за нещо дребно, ми тежи
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Анонимен ( преди 9 години )
хахха, мда, случвало ми се е!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар