IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разписание за Хари Потър?

22 юли 2009 09 24

Някои специалисти смятат, че книгите за Хари Потър трябва да се четат по график

Извадете летящата метла от килера, детето ви ще е щастливо. Снимка: Gettyimages/ Guliver

Извадете летящата метла от килера, детето ви ще е щастливо. Снимка: Gettyimages/ Guliver

Вероятно повечето от вас са били в съвсем нормална възраст, когато излезе първата книга за Хари Потър през 1998.

Вярно, беше малко странно да видиш студенти в коридора на университета, които четат за магии и си говорят за Хогуортс, но пък какво, човек трябваше някак си да си почине от френския морфосинтаксис.

Ако трябва да си говорим сериозно обаче, „Хари Потър“ е най-вече поредица за деца и сигурно много родители са се чудили значително време дали книгата е подходяща за децата им или не.

Ние сме на мнение, че за книгите няма неподходящо време, стига да има наблизо родител, който да контролира процеса и да обяснява трудните моменти.

Според специалисти обаче четенето на Хари Потър трябвало да се извършва по график, за да не се травматизират децата.

Същото се отнася и за филмите по поредицата, които, както знаете, са доста впечатляващо направени.

Ето го графика, а вие можете да прецените сами дали ще го спазвате или ще оставите детето си само да преценява какво и кога да чете според индивидуалното му развитие.

5-6 години - „Хари Поътр и философският камък“

Първата книга вероятно ще я прочетете вие на глас на поосъзналото се вече дете. Съвсем спокойно можете да му покажете буквите именно с Хари Потър, в българското издание шрифтът е достатъчно голям.

Филмът също може да се гледа, даже подозираме, че може да засили желанието на хлапето да ходи на училище, което не е никак малко.

6-7 години - „Хари Потър и стаята на тайните“

Сега вече четенето ще е самостоятелна дейност и ще имате вашите минутки спокойствие. Можете да пуснете филма като награда, че книгата е прочетена. Някои родители го правят и се хвалят със сериозен успех.

8-9 години - „Хари Потър и затворникът от Азкабан“, „Хари Потър и Огненият бокал“

Книгите стават доста по-мрачни, но не вярваме децата ви да се изплашат кой знае колко. Сценката с изядената от вълка баба на Червената шапчица намираме за доста по-плашеща.

10-11 - „Хари Потър и Орденът на Феникса“, „Хари Потър и Нечистокръвният принц“

В тези книги умират любими персонажи, което би могло да натъжи детето ви, но това са нещата от живота. Подходящ момент е да поговорите с него по сериозните теми.

На 12 - „Хари Потър и Смъртоносните светии“ (това е заглавието на българското издание)

Естествено, по никакъв начин децата не трябва да се слагат в някакви си възрастови групи и да чакат с жадни очи по цяла година, за да прочетат 200 страници от нещо, което ги интересува страшно много.

Ако хлапето ви е решило, че ще чете Хари Потър (наистина е хубаво първо да прочете книгата, а после да гледа филмите), можете само да му се зарадвате.

И да си изберете и вие нещо интересно за четене.

КоментариКоментари