IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Домът на звездите: Влезте във викторианското убежище на Рита Ора

10 октомври 2022 16 30

Историческият ѝ дом в Лондон е изпълнен с невероятни винтидж находки

Снимка: БГНЕС

Снимка: БГНЕС

Добре дошли в дома на Рита Ора!

Изпълнителката, която е олицетворение на съвременната жена, е родена в Косово, но като малка се мести в Западен Лондон заедно със семейството си. Катапултира към славата и днес има множество хитове, участва във филми като „50 нюанса сиво“, „Детектив Пикачу“ и други, появява се като треньор и съдия в предавания като „Гласът“, „Х-фактор“ и „Маскираният певец“.

Тя е една от онези знаменитости на днешното поколение, които изглежда правят всичко – последователите ѝ в социалните мрежи вероятно знаят, че Рита един ден може да е в Париж, на следващия в Лос Анджелис, а малко по-късно да се появи в Нова Зеландия. Тя дори може да се похвали и със задължителния звезден романс с режисьора Тайка Уайтити, с когото вече са женени.

Целият този блясък може да ви накара да предположите, че Ора живее в бляскаво имение с позлатени врати и мраморни тавани, но всъщност не е така. Вместо това тя притежава очарователно тухлено жилище в Северен Лондон. Построен през 1877 година, домът някога е бил собственост на илюстратора Артър Ракъм, чиято работа включва „Приключенията на Алиса в страната на чудесата“, „Питър Пан в Кенсингтън Гардън“ и много други. Домът е включен в клас II, което означава, че Ора го е реновирала съвсем малко след закупуването му през 2021 година, но не е имала възможността да направи големи промени.

„Винаги са ме привличали домовете със стар дух. Знаех, че тази къща е била дом на много творци, така че реших, че ще има наистина специална енергия“, казва Ора пред списанието Architectural Digest, на чиято корица застава.

Ремонтът се състоял основно от възстановяване на подовете и покрива, преправяне на баните, тръбите и електричеството, както и обновяване на кухнята. В друг свой ход, Рита обзавежда дома предимно с ретро находки от известния пазар Portobello Road в Лондон. Повечето от предметите, които вече притежава, са били използвани в други къщи.

„Обичам да съм икономически ефективна, когато е необходимо“, казва певицата. Нейната сестра и мениджър – Елена Ора – е отговорна за подреждането на колекцията от мебели, а интериорният дизайнер Джоана Плант е привлечена, за да добави дребни детайли, с които да свърже всичко в една завършена и мечтана картина.

Мебелите на певицата показват и вкуса на корените ѝ от Западен Лондон. Споделя, че е положила огромни усилия, за да напусне зоната си на комфорт и да закупи имот в напълно непознат район. Изоставя приятелите, любимите места и познатите улици. Но е искала да започне начисто и е избрала място, където има повече паркове и зеленина.

Домът ѝ разполага с множество камини и прекрасна градина, както и всички други удобства, които ѝ помагат да се отдалечи от забързания си живот. Постепенно намира нови приятели в местния клуб по пилатес, като всички са майки на три деца.

Докато работи по третия си албум, Ора не може да бъде по-щастлива и спокойна в новата си домашна обстановка, която е създала съвсем сама. Признава, че хората все още не могат да повярват, че живее в подобна къща, защото я смятат за твърде обикновена за духа на Рита. Тя обаче разбира объркването им.

„Външното ми аз е супер пищно, цветно и уверено. Вътрешното ми аз обаче иска точно обратното. Исках вътрешното ми аз да бъде отразено в този дом“, казва още певицата. Допълва, че е знаела, че домът ѝ е предназначен да служи като нейно място за уединение от момента, в който влязла вътре. Нещата стават още по-специални, когато Ора вижда оригинално стъкло в арката на вратата да се свързва директно с нея.

„Това е знак заради часовника по средата. Името ми на албански означава време. Така че това е малко лична връзка, която установих още с влизането“, казва Ора.

Дървената преграда между всекидневната и трапезарията е оригинална за дома и не е било позволено да бъде променяна. Къщата включва още огромни винтидж прозорци с невероятна гледка, обширна градина и специално място, което Рита нарича просто „уютно“. По думите ѝ, това е стаята, където гледаш телевизия, палиш камината и има много книги. Тук може да видите изработен по поръчка диван върху шарен килим, розови лампи, кафяв тъкан стол, розови завеси и декоративни възглавници.

Основната спалня се намира в някогашното студио за илюстрации на Артър Ракъм. Въпреки че по-голямата част от дома е обзаведена със вече притежавани от Рита мебели, тя взима със себе си интериорната дизайнерка Джоана Плант, за да ѝ помогне да обвърже всичко заедно. Тя е отговорна за изработеното по поръчка легло, тапицирано с розова кадифена материя от мохер, както и за синия диван с турско ретро покритие.

„Исках къщата да говори сама за себе си в смисъл на нейната архитектура и история, така че не исках да я бомбардирам с излишно количество декорации“, казва певицата. Допълва, че домът ѝ е богат с история, а винтидж декорът е много успокояващ.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари