IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

10 трика за обзавеждане във всяка стая

18 февруари 2024 13 30

Споделени директно от дизайнери

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Независимо дали обзавеждате ново пространство за първи път или освежавате сегашното, декорирането винаги е вълнуващо преживяване. Събирането на дизайнерско вдъхновение, избирането на мостри за боядисване, тръпката от намиране на идеалното ретро парче – обзавеждането може и трябва да бъде много забавно. 

Но освен първоначалното вълнение, проектирането на вашето пространство може да бъде дълъг и обезсърчителен процес. Между бюджетните ограничения и безкрайните решения, вземани за дълги периоди от време, може лесно да загубите инерцията и да се почувствате малко изгубени. Вдъхновенията от интернет понякога дори може и да не ви помогнат, а да ви натоварят още повече, тъй като са толкова много, че не знаете кое точно да изберете. 

Спокойно, тези проблеми не се случват само на вас. Всеки, който е обзавеждал ново пространство, е преминавал през тази фаза на обезсърчаване и дори лека депресия. Хубавата новина е, че дизайнерите Беки Оуенс и Никол Дейвис споделят своите най-добри съвети за декориране. Ако не знаете как да превърнете дизайнерските си мечти в реалност, тези трикове ще ви научат да бъдете истински интериорен гуру. 

10 трика за обзавеждане във всяка стая

1. Започнете с организацията

почистване на

Снимка: iStock

Красиво проектираното пространство е организирано, независимо от стила на декориране. Така че, преди да се втурнете да пазарувате за нови мебели и декор, започнете с разчистване на всички съществуващи бъркотии. Прегледайте вещите си и ако нещо не ви харесва, дарете или го изхвърлете. Започването наново с чисто и организирано пространство ще отвори нови възможности за дизайнерски оформления и моментално ще направи дома ви да изглежда по-спретнат. 

2. Украсете с елементи, които ви се струват лични

палма, растение,

Снимка: iStock

Преди да започнат да декорират, дизайнерите прекарват много време, за да опознаят личността и интересите на своите клиенти, за да могат да създадат пространство, което да им се струва лично. Следвайте същата стратегия със собствения си дом, като го напълните с предмети, които отразяват вашата личност, хобита и предпочитания. Подбирайте аксесоари по време на пътуванията си, обикаляйте битпазарите за ретро находки, събирайте книги за вашите интереси и наслоявайте различни текстури, които обичате. Целта е да създадете пространство, което да отразява вас, а не да е нещо, извадено направо от интернет.

3. Инвестирайте в мебели, които обичате

спалня 2

Снимка: iStock

Когато става въпрос за обзавеждане на вашия дом, струва си да отделите време. Тъй като мебелите обикновено са скъпи и отнемат известно време, за да пристигнат, намирането на правилните е по-важно от бързото обзавеждане на вашето пространство. Не е идеално да имате нещо в една стая само за да запълни пространството, така че внасяйте в дома си само мебели, които харесвате! Когато намерите нещото, което идеално подхожда на вашия стил и пространство, ще си струва чакането и цената.

4. Доверете се на инстинкта си

зелено, боядисване

Снимка: iStock

Първоначалното ви усещане обикновено е правилно! Когато дойде време да вземете решения за декориране, като например в какъв цвят да боядисате стените си или кой акцентен стол изглежда най-добре, това може да бъде непосилно, защото има толкова много страхотни идеи, от които да избирате. Но ще откриете, че често първото ви вдъхновение се оказва най-добрият избор, така че се доверете на инстинктите си. С течение на времето това ще стане по-лесно, когато се ориентирате към личния си стил и придобиете увереност в уменията си за декориране.

5. Внесете нещо отвън

стайни растения

Снимка: iStock

Нещо, което почти винаги ще намерите в професионално проектирани пространства? Растения. Независимо дали е истинска или изкуствена, зеленината добавя цвят и живот към пространството. Никоя стая не е завършена без някакъв вид органичен, свеж елемент, така че помислете за внасяне на свежи билки за кухнята, смокиново дърво в саксия, за да завършите хола си, или ваза със зеленина за масичката за кафе.

6. Нека бъде светлина

спалня 3

Снимка: iStock

Доброто осветление може драматично да промени усещането в една стая. В допълнение към добавянето на индивидуалност и въздействие, то може да гарантира, че останалите мебели и декор, които сте избрали, изглеждат най-добре. Когато декорирате пространство, не приемайте просто, че горните светлини, с които е оборудван домът ви, са достатъчно добри. Внесете допълнителни източници на светлина чрез настолни лампи, подови лампи, стенни аплици или други видове таванни лампи, за да персонализирате осветлението на дома си и да подчертаете различни зони. Имайте предвид, че едно красиво осветително тяло може да стои самостоятелно като изкуство и да създаде точното настроение.

7. Не прекалявайте

претрупана стая

Снимка: iStock

Социалните мрежи може да бъдат истинска благословия, когато търсим вдъхновение, но в същото време може да се окажат и сериозно проклятие. Използвайте ги като ресурс, за да идентифицирате стилове и цветове, които ви привличат, както и да намерите нови идеи за декориране, но не се опитвайте да подражавате на снимките. Важно е домът ви да бъде вашето собствено огледало, а не да е точно копие на някой непознат човек.

Как да обзаведете дома си според вашата зодия?

8. Добавете изкуство

спалня Pexels

Снимка: Pexels

Изкуството добавя изтънченост към всяко пространство и е ключов компонент в почти всяка професионално проектирана стая. Намерете произведения, които ви вълнуват или пък създайте такива сами, след което ги окачете на нивото на очите. Картините са страхотен начин да изразите себе си и това, което ви вълнува, като може да направят дома ви още по-интимен.

9. Не спирайте да променяте

розова стая

Снимка: iStock

Дизайнерите знаят, че по-малкото обикновено е повече. Когато изберете проста цветова палитра и правилните елементи за основата на една стая, всичко, което трябва да направите, е да добавите няколко детайла, за да я завършите. Малко аксесоари могат да изпълняват основна роля, така че ако стаята започне да се усеща претъпкана или прекалено суетна, това вероятно означава, че трябва да намалите малко нещата.

10. Внесете елемент на изненада

спалня 4

Снимка: iStock

Няма твърди и бързи правила, когато става въпрос за дизайн, само насоки, които могат да ви помогнат да вземете решения. Така че няма закон, който да гласи, че всичките ви мебели трябва да се придържат към един стил или всички покрития в дома ви трябва да съвпадат. Всъщност добавянето на елемент на изненада може да направи една стая много по-интересна, независимо дали става въпрос за неочаквана цветова нотка в иначе неутрално пространство или забавна мебел, или изкуство, което се откроява сред останалата част от вашия декор. Това е вашият дом, където трябва да има много забавление и спонтанност – вашите дизайнерски елементи могат да се чувстват по същия начин.

За още идеи за домашен уют и спокойствие последвайте профила на Tialoto в Instagram и страницата във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари