IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

7 съвета за декориране на дома за незабавно подобряване на психичното здраве

2 януари 2024 14 50

Как да превърнете жилищното си пространство в свой личен рай

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Случвало ли ви се е да оглеждате дома си в дните, когато не се чувствате добре? Вероятно имате съдове, натрупани в кухненската мивка, неоправено легло и купчина дрехи за сгъване, струпани на дивана. От друга страна, когато се чувствате добре, е много по-вероятно домът ви да изглежда подреден и чист. 

Истината е, че състоянието на вашия дом може да отразява състоянието на вашето психично здраве за добро или лошо. И по подобен начин жилищното ви пространство може да повлияе на вашето емоционално състояние. Ако то е разхвърляно, може да се почувствате стресирани или разтревожени, или ако домът ви не е достатъчно осветен от слънцето, може да усетите тъга или пък да ви застигнат мрачни мисли

Тъй като повечето хора прекарват по-голямата част от времето си у дома, особено тези от нас, които работят от вкъщи, има логика да смятаме, че нашите пространства могат да имат огромно въздействие върху психичното ни здраве. За щастие има много лесни начини да обновите дома си, които могат да повлияят положително на вашето психично здраве. 

7 съвета за декориране на дома за незабавно подобряване на психичното здраве

1. Подбирайте внимателно цветовете

диван есен

Снимка: iStock

Цветът може да има огромен ефект върху човешките сетива, играейки голяма роля в начина, по който мислим и чувстваме. Различните цветове предизвикват различни емоции. За вашия дом експертите препоръчват декориране със земни тонове, които имитират цвета на листата, като зелен градински чай, наситеножълто или кафяво. Доказано е, че тези вдъхновени от природата цветове помагат за успокояване на ума и тялото.

2. Декорирайте с естествено дърво

Изследванията са установили, че внасянето на елементи от природата на закрито може да помогне за намаляване на стреса, а декорирането с дървени мебели или декор е един от най-лесните начини да направите това. Считайте го като знак за закупуване на ново дървено бюро или масичка за кафе, на които сте хвърлили око от дълго време. Или ако имате дървени подове, може да ги оставите без килими, за да се насладите на блясъка на дървото.

3. Закачете привлекателни произведения на изкуството

картини istock

Снимка: iStock

Според интериорни дизайнери, възхищението от изкуството е един от най-лесните начини за освобождаване от стреса. Създайте успокояваща атмосфера в дома си, като декорирате с произведения на изкуството, които привличат окото ви и ви карат да се чувствате спокойни. Независимо дали става въпрос за картина, снимка или скулптура – единственото, което има значение, е да се чувствате емоционално свързани с творбата, за да можете да се насладите на облекчаващите стреса ползи и добрите вибрации.

4. Приемете естествената светлина

Не е тайна, че слънчевата светлина е свързана с щастието – именно затова много хора изпитват сезонно афективно разстройство през есента и зимата. Така че, ако се чувствате депресирани у дома, причината може да се крие в липсата на естествена светлина. Вдигнете щорите и дръпнете завесите през деня, за да позволите на слънчевите лъчи да навлязат в дома ви за моментално повишаване на настроението. Ако искате да подобрите още повече нещата, може да поставите огледала, за да отразяват навлизащата светлина и да направят стаята още по-светла – това е особено полезно в по-малки пространства или такива без много прозорци. 

5. Вкарайте живи растения

растения, цветя,

Снимка: Pexels

Подобно на боядисването на стените в земни цветове, добавянето на растения може да внесе спокойствие в пространството. Проучванията показват, че излагането на природни елементи води до увеличаване на положителните емоции. Ако имате афинитет към зеленината, напълнете дома си със саксии с любимите си стайни растения. Ако пък се притеснявате за поливането или не можете да се справите с грижите за истински цветя, изберете нещо изкуствено, за да получите същите успокояващи ползи без проблеми.

Как да обзаведете дома си според вашата зодия?

6. Организирайте се

Чували ли сте някога фразата „подреденият дом е подреден ум“? Това може да звучи като поговорка, която майка ви е измислила, за да ви накара да си чистите стаята, но е истина. Изследванията показват, че претрупаните пространства могат да доведат до потиснато настроение и по-високи нива на кортизол, известен още като хормона на стреса. Ако това ви звучи познато, може би е време да разчистите и реорганизирате пространството си. Това може да изглежда като обезсърчаваща задача, така че помислете да започнете с пространствата, които използвате най-често – гардероба, бюрото, шкафовете за баня и т. н. – и продължете от там.

7. Използвайте ароматерапия

ароматерапия istock

Снимка: iStock

Въпреки че технически не е идея за декориране, ароматерапията може да направи голяма разлика в настроението и атмосферата на вашия дом. Инвестирайте в маслен дифузер и изберете етерични масла въз основа на техните лечебни свойства. Ако например се чувствате стресирани, добавете няколко капки лавандула в дифузера си или посегнете към лайка, за да подобрите настроението си и да намалите тревожността. За да се възползвате напълно от предимствата, създайте кът за ароматерапия с дифузер и уютен стол или възглавници, където можете да седнете и да се отпуснете.

За още идеи за домашен уют и спокойствие последвайте профила на Tialoto в Instagram и страницата във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари