IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво е Tiger King и защо всеки го гледа?

19 април 2020 15 00

Шоуто е най-популярното в интернет за момента

Снимка: Instagram

Тъй като повечето от нас са затворени вкъщи заради пандемията от коронавирус, не ни остава нищо друго освен да гледаме филми и сериали. Телевизията ни предлага голям избор от програми, но трудно може да се мери с онлайн платформите. Те набират все по-голяма популярност и радват феновете си с голям избор.

В последно време светът говори само и единствено за предаването Tiger King: Murder, Mayhem and Madness. В момента то е най-гледаното шоу в интернет и се излъчва в онлайн платформата Netflix. И ако си мислите, че историята се върти около животни, сте в голяма грешка.

Какво е Tiger King?

Всъщност, Tiger King проследява живота на Джо Екзоти, чието истинско име е Джоузеф Пасаж. Той е собственик на най-известния развъдник за тигри в Америка. Създава парк в Оклахома, който първоначално е бил предназначен за отглеждане на коне, но не след дълго се превръща в най-голямата частна зоологическа градина.

Документалният филм на Netflix разглежда една малка общност от любители на големите котки, в която се включват Джо Екзоти и Карол Баскин, която е известна със своите природозащитни дейности и е собственик на парка Big Cat Rescue. Тя обвинява Джо, че е малтретирал животни и ги е използвал за свое забавление.

Освен двамата, в поредицата са включени и персонажи, вдъхновени от реалността. Сред тях са кокаинов бос, Джеф Лоу – алпинист, който използва малки тигърчета, за да привлича жени, както и Тим Старк, който тренира животни за холивудски филми. Конфликтът в Tiger King е между Карол Баскин и Джо Екзоти, който бавно се разплита.

Още в първия епизод феновете научават, че Джо е в затвора заради заговор за убийство на Баскин. Тя също има интересна история. През 1997 година се превръща в основен заподозрян за изчезването на тогавашния ѝ съпруг Дон Люис. Според близки на мъжа, тя дори го е убила и е нахранила с него тигрите си.

Какво вдъхнови Tiger King?

Режисьорите Ерик Гууд и Ребека Чайклин започват да снимат поредицата след като Гууд посещава търговец на животни в Южна Флорида и вижда един снежен леопард в колата му. Ерик казва пред „Vanity Fair“, че именно това го е подтикнало да разгледа историите около други частни зоологически градини, в които се отглеждат големи котки.

Баскин обаче не харесва идеята и дори пише в блога си, че режисьорите са се свързали с нея преди 5 години и са искали да направят поредица, която да показва насилието над животни. „Нямам думи да опиша разочарованието си от това, че документалният филм не е нищо друго, освен една проста сензация“. 

Виновен ли е Джо Екзоти?

Това е основният въпрос в цялата поредица. Докато Екзоти е в затвора, много хора все още се чудят дали обвиненията към него са правилни. Според голяма част от феновете, Карол Баскин също трябва да е зад решетките заради убийството на съпруга си. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Joe Exotic (@joe_exotic) on

Все пак, доказателствата срещу Джо са доста солидни. След като Баскин го съди за нарушаване на авторски права, двамата постигат споразумение за 1 млн. долара. Това сериозно се отразява на частната зоологическа градина и проблемите за Екзоти постепенно започват да се натрупват. Това води до неговото желание да се отърве от Карол, което го изпраща и в затвора.

Какво казват критиците?

Тук, както винаги, има две страни. Едната смята, че шоуто показва изключителна жестокост към животните, но другата е на мнение, че това е шедьовър в документалните филми, базирани на истински случай. 

В сайта Rotten Tomatoes, поредицата постига резултат от 89%, а оценката му е 7.88 от максимална 10. От страницата пишат, че “Tiger King е невероятна криминална история, която трябва да видите, за да повярвате в нея“. 

Според проучване сред зрителите, Tiger King е гледан от 34,3 млн. души по целия свят само в първите 10 дни от пускането си. Така поредицата се превръща в най-гледаната в Netflix до днешна дата. 

Кой гледа Tiger King?

Освен че много хора, които са затворени у дома се чудят дали Карол Баскин трябва да е в затвора, този въпрос мъчи и голяма част от известните личности. Сред тях са Криси Тейгън, Карди Би, Джаред Лето, Ким Кардашян, Майли Сайръс и други. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Cardi B (@iamcardib) on

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари