IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

7 факта, които не знаете за Марлон Брандо

22 май 2020 17 30

„Неговият талант беше огромен – подобно на Пикасо, Брандо беше гений, който живя своята собствена революция от началото до края“

Снимка: Getty

Марлон Брандо-младши е един от най-известните и влиятелни актьори през втората половина на XX век. Той се превръща в лице на метода „method acting“ – набор от техники за обучение и репетиции, които се стремят да насърчат искрени и емоционално изразителни изпълнения. Той е разработен от руския актьор и режисьор Константин Станиславски и е описан в книгата му „Създаването на актьор, изграждайки персонаж и роля“.

Брандо е един от първите, които използват тази техника, а в днешно време тя стои зад успехите на 80% от актьорите, получили награда „Оскар“. Марлон привлича вниманието с играта си в „Трамвай Желание“, където влиза в ролята на Стенли Ковалски. Актьорът веднага получава статута на лошото момче на киното и театъра, тъй като се кара с абсолютно всички на снимачната площадка и зад сцената.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Vintage Inspo (@breathe_vintage) on

Историята разказва, че много от екипите в развлекателната индустрия не са искали да работят с Брандо, защото той е бил непоносим. Сценаристът Бернардо Бертолучи го нарича „ангел като човек, чудовище като актьор“. Получава първия си „Оскар“ за играта си в „На първа линия“, а втората златна статуетка взима за дон Корлеоне в „Кръстникът“ през 1972-а.

Тази година обаче Марлон не отива да си вземе наградата, а изпраща представителка на индианското племе апачи. Тя прочита речта на актьора, в която той протестира срещу отношението на киното към индианците. 

1. Изключен е от две училища

Много преди да се превърне в лошото момче на Холивуд, Брандо си е бил просто лошо момче. Изключен е от гимназията, защото е карал мотора си по коридорите. Това кара баща му, Марлон Брандо-старши, да го изпрати във военна академия в Минесота. След като влиза там, актьорът не се е променил много-много. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @oneday_odoc on

Той пише, че една нощ се е изкачил до върха на камбанарията, премахва езика на камбаната и го заравя. В изблик на гениалност, Брандо организира комитет, който да търси виновника за липсващия език. Той така и не бил хванат, но актьорът е изгонен от академията заради други нарушения. След това, през пролетта на 1943 година, той се мести в Ню Йорк, за да живее със сестра си.

2. Работил е върху къщата на Тенеси Уилямс

Писателят Тенеси Уилямс, който е автор на пиесата “Трамвай Желание“, е живял в Масачузетс, когато канализацията му се е повредила. Дни преди да се яви за ролята си на Стенли Ковалски, Брандо се появява в къщата на Уилямс и оправя проблема. След това се явява на прослушването, а Уилямс пише, че това е било „най-великолепното прослушване, на което съм ставал свидетел“.

3. Чупи си носа докато се боксира зад сцената

За да се справи със скуката по време на репетициите за „Трамвай Желание“, Брандо започнал да се бие с един от сценичните ръководители, който е бил аматьор в боксовата лига. Сценографът се е опитал да играе лежерно срещу актьора, но Марлон е настоял за истинска битка. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by realmafiaguys (@realmafiaguys) on

Така звездата се озовава със счупен нос и насинено око. Именно в такъв вид Брандо се появява на сцената. Колежката му, Джесика Тенди, скрива изненадата си и го изиграва сякаш Стенли току-що е участвал в уличен бой. „Ти, кървав глупак“, казва тя. 

След изпълнението си, актьорът отива до най-близката болница. Ирен Селзник, която е продуцент на пиесата, съветва Брандо да си направи операция на носа, но той не я послушва. По-късно Селзник ще се радва, че Марлон е бил упорит, защото именно повредата в носа му е придавала сексапилен вид. „Искрено мисля, че това го направи богат“, казва тя. 

4. Пробва се за филма „Бунтовник без кауза“.

През 1947 година лентата все още е била проект, който да адаптира едноименната книга на Робърт Линднер. Историята разказва за затворник, който под влиянието на хипноза признава, че е видял как родителите му правят секс и затова започва да се бунтува. Брандо отказва заплата от 3000 долара на седмица, за да продължи с изявите си на сцена.

Ролята отива при Джеймс Дийн, който казва, че именно Брандо е бил неговото вдъхновение. Според „New York Times“, той е имитирал Брандо в голяма част от сцените.

5. Не го е било грижа за ролята му в „На първа линия“

Брандо отказва ролята си в „На първа линия“ цели два пъти. Тогава Франк Синатра получава ролята на Тери Малой. Докато музикантът пробва костюмите, актьорът променя решението си, след като продуцентът Сам Шпигел го убеждава да загърби политическите си убеждения и да работи отново с Елия Казан.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @la_ventana_indiscreta on

Когато Марлон вижда за първи път представянето си във филма, той е толкова потиснат, че напуска залата без да каже и дума. Явно Академията е била на друго мнение и му връчва награда „Оскар“ за най-добър актьор. 

По-късно се оказва, че статуетката му е открадната. Въпреки че печели през 1955 година, Брандо признава, че разбрал за изчезването на наградата чак през 1994-а, когато адвокатите му го уведомили, че ще бъде продадена на търг в Лондон.

6. Купува си остров

През 1968 година Брандо си купува остров Тетиароа, който се намира в Тихия океан. В момента мястото е курорт и носи името на актьора.

7. Не си знае репликите

През повечето време Марлон отказва да си учи репликите и постоянно използва пищови по време на снимките. Той даже учи колегите си да носят със себе си картички с реплики, закачени по дрехите. Интересното е, че актьорът е владеел цели пет езика – английски, френски, испански, италиански и японски.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Heath Massi (@heathmassihair) on

По време на снимките на „Superman“, Брандо отново не си знае репликите и тогава си помага с памперс. Това се случва в сцената, в която главният актьор се грижи за малкия си син. Актьорът получава 2,25 млн. долара за 12-дневната си работа по филма. Постепенно заплащането му се увеличава и той взима 3,7 млн. долара само за 10 минути на екран.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари

йокин ( преди 3 години )