IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Анджелина Джоли – филантропът на Холивуд

4 юни 2020 16 30

Днес звездата става на 45 години

Снимка: БГНЕС

„Имаме избор за това как да приемаме това, което ни се случва в живота и дали да позволим то да ни промени. Може да позволим на омразата и тъмнината да ни погълнат или да възвърнем човечността си по някакъв начин и да научим нещо за себе си“.
Анджелина Джоли

Анджелина Джоли е може би най-известната и противоречива знаменитост на съвременния свят. Една от най-високоплатените актриси в Холивуд, тя е любимка на медиите повече заради личния си живот, отколкото за професионалните си ангажименти. Като дъщеря на носител на награда „Оскар“, Джоли е свикнала със славата и вниманието на папараците.

Въпреки проблемния си личен живот, актрисата успява да вдъхновява хората от цял свят със своите усилия в хуманитарните области и борбата с рака. Тези разнообразни измерения на личността ѝ правят биографията на Анджелина Джоли много интересна.

Началото

Анджелина Джоли е родена на 4 юни 1965 година в семейството на Джон Войт и Марчелин Бертран в Лос Анджелис. Баща ѝ е актьор, известен с филми като „Среднощен каубой“, „Мисията невъзможна“ и „Врагът на държавата“. Той дори печели награда „Оскар“ през 1979 година. Майката на Джоли също е свързана с актьорството през целия си живот, въпреки че е била ограничена само до сценични пиеси и театрални постановки.

За съжаление, родителите на Джоли се развеждат едва две години след раждането ѝ, след което актрисата започва да живее с майка си. Оттогава тя има отчуждено отношение към баща си, въпреки че двамата играят заедно в една от хитовите поредици в кариерата на Анджелина „Лара Крофт: Томб Рейдър“.

Джоли БГНЕС

Снимка: БГНЕС

Въпреки че сега е считана за една от най-красивите звезди в Холивуд, в младежките си години Джоли е имала доста ниска самооценка. Самата тя признава, че е страдала от липса на самочувствие и често е била дразнена от връстниците си заради слабата си физика.

На 16-годишна възраст Анджелина се присъединява към известния театрален институт „Лий Страсберг“ за изучаване на актьорско майсторство. През двете си години в училището тя участва в множество театрални постановки, където талантът ѝ се забелязва от различни агенции.

Успехът

Анджелина Джоли се сблъсква с камерата, когато е още на 5 години. Тогава тя се появява във филма „Looking to Get Out“, където играе заедно с баща си. След като завършва „Лий Страсберг“, тя получава първата си водеща роля в „Хакери“ през 1995 година. Въпреки че филмът не се представя добре, Джоли получава добри ревюта от фенове и критици.

Големият успех на актрисата идва през 1998-а, когато тя влиза в ролята на Джиа Мария Каранги във филма „Gia“. Лентата разказва за живота на супермодела Джиа, която е една от първите знаменитости в Америка, починала след усложнения от СПИН. Джоли печели награда „Златен глобус“ за играта си. Само година по-късно тя печели и награда „Оскар“ и още един „Златен глобус“ за „Луди години“.

Джоли БГНЕС

Снимка: БГНЕС

Въпреки че Анджелина Джоли винаги е била любимка на критиците, печелейки поздравления дори и за слабо представили се филми, тя достига до световна слава едва след излизането на първия филм от поредицата за Лара Крофт. Там тя участва заедно с баща си, а лентата успява да спечели над 275 млн. долара в световен мащаб. Това накара Джоли и създателите на филма да продължат с още епизоди от приключенията на Крофт.

Освен това тя се появява и във филмите „Туристът“, „Издирван“, „Мистър и мисис Смит“, „Господарката на злото“ и озвучава Тигрицата в анимацията „Кунг-фу панда“. Режисира и няколко ленти като „До морето“, „Земя на кръв и мед“ и „Несломим“.

Личен живот

Противно на успехите ѝ в кариерата, Джоли постоянно се опитва да намери стабилност в личния си живот. Досега тя има три провалени брака зад гърба си. По време на снимките за „Хакери“ тя се запознава с Джони Лий Милър, в когото се влюбва моментално, въпреки разликата във възрастта им. През 1995-а двамата сключват брак, но се развеждат само четири години по-късно.

На следващата година Джоли се омъжва за Били Боб Торнтън. По време на връзката си, двамата носят епруветки с кръвта на другия около врата си. Според Торнтън, това не му се е струвало лудост по онова време, а нещо романтично. „Бяхме разделени за голям период от време, защото всеки имаше филмови ангажименти. Затова тя си помисли, че по този начин ще се чувстваме по-близо един до друг“, споделя Били. Съпрузите се разделят през 2003 година, но продължават да поддържат приятелски отношения.

Джоли БГНЕС

Снимка: БГНЕС

По-късно Джоли среща Брад Пит по време на снимките на „Мистър и мисис Смит“. Тогава той все още е женен за Дженифър Анистън, която по-късно обвини колежката си, че е разрушила брака ѝ. Това обаче не попречи на Анджелина и Брад да започнат връзка и бързо се превърнаха в любимци на феновете. Те даже получиха свое наименование – Бранджелина. Двойката има общо шест деца, от които три са осиновени и са от различен етнос. За съжаление, и този брак не продължи завинаги. Пит и Джоли са в процес на развод и в момента обсъждат отглеждането на децата си.

Хуманитарни дейности и борбата с рака

Независимо от възходите и паденията в личния си живот, Анджелина Джоли остава активно ангажирана с хуманитарна дейност. Обикновено тя отделя 1/3 от приходите си за благотворителност и подкрепя различни каузи. Поради всичките си дейности, през 2001 година ООН я прави посланик на добра воля за Агенцията на ООН за бежанците.

Актрисата върши чудесна работа за подобряване на живота на бежанци в Йордания, Камбоджа и Дарфур. За да признае усилията ѝ в тези региони, Асоциацията на ООН в САЩ ѝ връчи „Награда за глобални хуманитарни действия“.

Джоли БГНЕС

Снимка: БГНЕС

Джоли също така се занимава с осведомеността за рак на гърдата и рака на яйчниците, след като през 2007 година тя губи майка си заради тези заболявания. Баба ѝ също умира от болестта, а звездата по-късно разбира, че носи наследствен ген, който повишава риска от ракови заболявания.

Тя разкри, че лекарите ѝ казали, че има 87% риск от рак на гърдата и 50% риск от рак на яйчниците. През 2013-а актрисата смело говори пред медиите за двойната си мастектомия, а две години по-късно разкри, че си е направила операция за премахване на яйчниците и фалопиевите тръби, за да предотврати заболяването в бъдеще.

Днес Анджелина Джоли навършва 45 години и продължава да доказва на света, че съществуват известни личности, които поставят грижата за другите над финансовите постъпления.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари