IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мария Бакалова: Не мислех, че някой в Холивуд ще ми даде шанс

26 февруари 2021 17 50

Българката е номинирана за тазгодишните награди „Златен глобус“

Снимка: Getty

Когато е била на 11 или 12 години, Мария Бакалова е рисувала картинки със знака на Холивуд на училищното си бюро. Тя започва да се занимава с изкуства от 6-годишна възраст, когато се записва да учи пиано и флейта, както и „всякакви музикални уроци“. Но постепенно амбициите ѝ се променят и тя се съсредоточава върху филмите.

„Чувствах, че музиката не е достатъчна. Исках да направя нещо повече. Да ровя дълбоко в себе си. И започнах да мечтая да бъда успешна холивудска актриса“, казва Бакалова пред The Wrap. Имайте предвид, че актрисата не е учила в училище, което изпраща възпитаниците си на най-голямата кино сцена. Именно затова Мария смята, че мечтите ѝ никога няма да се сбъднат и тя няма да има възможност да върви по Алеята на славата, камо ли да попадне в номинациите за „Златен глобус“, SAG и други престижни награди.

„Казвах си, че никой няма да даде възможност на източноевропеец с акцент“

Тогава Бакалова решила да се откаже от холивудското кино и да се фокусира върху датското, руското и италианското, което е по-близо до нея. Сега обаче тя дава интервюта пред известни водещи от къща в Лос Анджелис, където прекарва пандемията. Мечтата се сбъдва, защото някъде по пътя към по-разумно, по-малко звездно бъдеще, това малко момиченце с интерес към руската литература и мечта за нещо велико, всъщност се превръща в голяма холивудска актриса с номинации за „Златен глобус“, SAG и награда от „Избора на критиците“.

Бакалова постига всичко това с дебют, който не се преподава в нито едно актьорско училище. Саша Барън Коен вижда способностите ѝ за импровизация и комедия, като веднага я взима за ролята на дъщеря си Тутар във втория филм за Борат. На Мария са ѝ поставени няколко трудни задачи, с които тя се справя повече от чудесно, но сцената, която привлича вниманието на цял свят, е тази с Руди Джулиани. Двамата се намират в хотелска стая, а бившият кмет на Ню Йорк е заснет как си оправя ризата и се опитва да прелъсти Мария.

Българката успява да се справи добре с импровизациите, благодарение на годините си в театъра. Тя застава на сцената още от 12-годишна, след което е приета да учи и в НАТФИЗ. „Там, ако сгрешиш, трябва да го забравиш и да продължиш, защото нямаш втори дубъл“, казва тя пред The Wrap.

Офертата за „Борат 2“ идва, когато Мария се намира в местност без покритие и WiFi. Тогава мениджърът ѝ казва, че от Холивуд търсят източноевропейска актриса, която е над 18, но изглежда като 15-16-годишна. Тогава актрисата снима филм в България и по време на двучасовата си почивка тя записва своето прослушване и изпраща записа до Холивуд. Само няколко часа по-късно режисьорът на „Борат“ се свързва с нея.

„Нямахме никакво покритие на снимачната площадка и затова помолих продуцентите да ме закарат до най-близкото място с WiFi“, казва Бакалова. Интервюто се е случило по Skype, като режисьорите са казали, че проектът е страхотен, но не могат да издадат повече детайли. След няколко седмици Бакалова лети за Великобритания, където се среща със Саша Барън Коен и магията започва.

Първото изпитание е било импровизация пред възрастна двойка, която е нямала представа, че един казахстански журналист и дъщеря му всъщност са професионални актьори. Мария споделя, че хората са били изключително мили с нея и са се опитвали да ѝ помогнат с каквото могат. „Чувствах се добре, но бях и малко изплашена, защото не знаеш как могат да реагират останалите“, добавя актрисата.

Мария споделя, че по време на снимките на „Борат“, понякога е съчувствала на хората, които са наблюдавали сцените. Те не са знаели, че Саша Барън Коен всъщност е актьор, като са мислили, че всичко се случва наистина. Едно от най-трудните ѝ неща е било интервюто с Руди Джулиани и начина, по който да го накара да седне срещу нея за интервю.

„Бях притеснена, че ще се усети, че съм актриса, защото е адвокат и е адвокат на президента. Затова трябваше да бъда много убедителна“.

Сега, когато вече се е докоснала до мечтата си, Мария споделя, че обожава Лос Анджелис. „Сега мечтите ми се сбъдват и разбирам, че всичко е възможно“.

На 28 февруари ще бъдат раздадени наградите „Златен глобус“, като Мария Бакалова е номинирана в категорията „Главна женска роля в мюзикъл или комедия“.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари