IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Писателят Георги Бърдаров с престижно признание

19 май 2021 14 40

Романът му Absolvo te се сдоби с Европейската награда за литература

Снимка: БГНЕС

Писателят Георги Бърдаров и романът му Absolvo te се сдобиха с престижно отличие, печелейки Европейската награда за литература.

Щастливата новина обяви самият автор в страницата си във Фейсбук. „Приемам тази награда като признание за това, че никога не се отказвам, че много силно вярвам в каузите, за които пиша и говоря. Уверен съм, че прошката, която си дават героите в романа ми, е единственият изход от безумния арабо-израелски конфликт, който и в този момент взима поредните невинни жертви. Всички те и всички ние имаме нужда да произнесем: АBSOLVO TE!“, написа Бърдаров в социалната мрежа. Той благодари на журито за голямото признание и на всички читатели за многото положителни оценки и мнения относно романа.

Absolvo te е вторият роман на Бърдаров. Той излиза четири години след „Аз ще броя дните“ и разказва за трима герои, като всеки от тях трябва да прости на другия нещо непростимо, за да може самият той да намери покой и да продължи пътя си. Действието в книгата се развива през няколко десетилетия, започвайки от годините на холокоста и стига до наши дни. Авторът използва няколко паралелни сюжета, за да покаже ужаса на войната в Близкия изток, терора на нацизма и какво се крие в някои от най-мрачните кътчета на човешката душа.

Георги Бърдаров е трикратен победител в състезанието „Майстор на думите“, а разказът му „За петата ракия или колко е хубав животът“ е най-четеният български разказ в интернет. В края на 2015 година печели и в предаването „Ръкописът“ по БНТ, което му дава възможност да издаде първия си роман „Аз ще броя дните“.

Освен като писател Бърдаров е познат и със своята научна дейност. Той е ръководител на катедрата Социално-икономическа география в Софийския университет.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари