IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Напрежение между Disney и Скарлет Йохансон

30 юли 2021 15 00

Актрисата съди гиганта, той засега отговаря само писмено

Снимка: БГНЕС/Getty

Напрежение между Disney и Скарлет Йохансон се зароди преди няколко дни.

Актрисата, която от дълго време има договор с компанията и дори играе във филми, създавани под нейната шапка, е подала иск заради последния си проект „Черната вдовица“. Адвокатите на Йохансон са завели дело във Висшия съдебен съд в Лос Анджелис заради едновременното пускане на филма в кината и в платформата Disney+.

Според документите, Скарлет съди компанията на Уолт Дисни заради нарушение на договора и умишлена намеса в договорените отношения. „Защо Disney биха се отказали от стотици милиони долари от билети, пускайки филма по кината, когато се знаеше, че пазарът е слаб, вместо да изчака няколко месеца докато той се възстанови? По отношение на информацията и убежденията, решението за това беше взето поне отчасти, защото „Дисни“ видяха възможността да популяризират своята абонаментна услуга, използвайки филма и г-жа Йохансон, като по този начин привлякоха нови абонати, които плащат месечно, запазиха вече съществуващите и това да превърне Disney+ в задължителна услуга на все по-конкурентния пазар“, се казва в иска.

Адвокатите на Скарлет се оплакват от това, че договорът на актрисата с Disney е гарантирал пускане на филма само по кината и нейната заплата е била базирана отчасти на успеха му в боксофиса. „Не е тайна, че Disney пуска филми като „Черната вдовица“ директно в Disney+, за да увеличи абонатите си и по този начин да повиши цената на акциите на компанията“, казва адвокатът на Йохансон Джон Берлинкси. Според него, нарушението на договора между Disney и актрисата е директно нападение на правата и това ще бъде доказано в съда.

„Това със сигурност няма да бъде последният път, в който холивудски талант се изправя срещу Disney и заявява, че независимо от гледната точка на компанията, тя има задължения да уважава договорите между двете страни“

На 29 юли от Disney изпратиха официално съобщение до медиите, в което твърдят, че обвиненията са безпочвени. „Делото е особено тъжно и обезпокоително поради безчувственото пренебрежение към ужасяващите и продължителни глобални последици от пандемията. Disney напълно спази договора с г-жа Йохансон и освен това излизането на „Черната вдовица“ в Disney+ и по кината значително подобри възможността на актрисата да спечели допълнителна компенсация към 20-те милиона, които е получила досега“, се казва в изявлението.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Black Widow (@black.widow)

„Черната вдовица“ е един от многото филми, които направиха премиерата си едновременно на големия и на малкия екран. Това се наложи заради пандемията от коронавирус, която накара повечето хора да си останат у дома и да се предпазят от заразяване. Според CNBC, филмът е спечелил малко повече от 150 млн. долара от продажба на билети само за първите си три седмици. Според Disney пък той е донесъл около 60 млн. долара в платформата Disney+ само за премиерния си уикенд.

Освен „Черната вдовица“ от Disney пуснаха и „Круела“ и „Круиз в джунглата“ по двойния начин. Филмът с Дуейн Джонсън и Емили Блънт ще е достъпен в Disney+ срещу 30 долара на месец.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Black Widow (@black.widow)

Скарлет Йохансон започна да играе Наташа Романоф/Черната вдовица през 2010 година, когато се появява във втория филм за Железния човек. Оттогава тя се превърна в любимка на зрителите и съвсем заслужено спечели своя собствена лента. В началото на месеца актрисата заяви, че няма планове да се завърне в костюма на Черната вдовица. “Чувствам се доста доволна от последния си филм. Мисля, че е чудесен начин да приключа времето си в Marvel“, каза тя.

Засега не е ясно какво точно ще се случи със съдебния иск и дали Скарлет ще получи допълнителна компенсация към вече определената си заплата.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари