IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отново скандал в Холивуд: Победителите на „Еми“ са само бели

21 септември 2021 12 30

12 представители на бялата раса са грабнали статуетка във важните категории

Снимка: Getty Images

Въпреки че се похвалиха с голямо расово разнообразие в категориите си тази година, наградите „Еми“ отново бяха критикувани заради расова дискриминация. Оказа се, че всички победители във важните категории са само бели актьори и актриси.

Сериалът на Netflix „Короната“ беше доминант на церемонията, взимайки общо шест награди, включително четири за актьорска игра. Джилиън Андерсън, Тобиас Мензис, Джош О'Конър и Оливия Колман спечелиха за сметка на Ем Джей Родригес и покойния Майкъл К. Уилямс.

Цветнокожите бяха победени и в комедийната категория, като Джейсън Съдейкис и Джийн Смарт взеха статуетка за главна роля, а колегите им от „Тед Ласо“ Хана Уадингхам и Брет Голдстин победиха при поддържащите актьори. Междувременно Боуен Янг и Роузи Перес бяха сред новите цветнокожи звезди, които бяха номинирани, но така и не спечелиха.

Тед Ласо

Снимка: Getty Images

В категорията за лимитирани сериали големите победители бяха Кейт Уинслет, Евън Питърс и Джулиан Никълсън за Mare of Easttown, а Юън Макгрегър прибра наградата за играта си в Halston. Всички те победиха звездите от Hamilton Лин-Мануел Миранда и Лесли Одъм-джуниър.

Ру Пол беше един от малкото цветнокожи, които успяха да вземат статуетка по време на неделната церемония. Неговото шоу RuPaul за най-добро състезателно шоу, като Пол се превърна в най-награждаваният цветнокож човек в историята на наградите „Еми“ с цели 11 победи. „Благодаря на всички деца по света, които участват в нашето шоу. Те са толкова смели да разкажат историите си и да покажат как живеят живота си, който е толкова труден в днешно време. Това е за всички вас“, каза Ру от сцената.

Ру Пол

Снимка: Getty Images

Микаела Коел също беше сред победителите тази година, печелейки за най-добър сценарий за лимитирания сериал I May Destroy You. Тя се обърна към всички онези, които искат да пишат, но не знаят откъде да започнат и каква да им бъде историята. „Пишете за онова, което ви плаши, което ви кара да се чувствате несигурни, което не ви е познато“, казва тя. Посъветва да не се страхуваме от тишината и да се откъснем за малко от света, за да намерим музата, която ни трябва за следващия ни грандиозен проект. Коел обаче беше единствената цветнокожа сценаристка, която взе награда. В другите категории статуетката отново отиде при бели представители.

След като наградите бяха раздадени, социалните мрежи се напълниха с критики към организаторите. Появи се хаштагът #EmmysSoWhite, който беше започнат по време на наградите „Оскар“ преди години и показва недоволството от липсата на чернокожи представители сред номинираните или победителите.

Аня Тейлър-Джой

Снимка: Getty Images

„Защо хората са толкова ядосани на наградите „Еми“ ли? Защото представителността има значение, признателността има значение и благодарността има значение. Награда след награда отива в ръцете на бял човек, а чернокожите седят в задната част на залата и просто ръкопляскат“, пише един потребител в Туитър. Друг добави, че наградите „Еми“ са допуснали представителност, но само при номинациите и напълно са забравили за нея по време на награждаването.

Засега от трите независими организации, които определят победителите – Академията за телевизионни изкуства и науки, Национална академия за телевизионни изкуства и науки, и Международната академия за телевизионни изкуства и науки – не са отговорили на обвиненията.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари