IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тейлър Суифт отива на съд заради песен

14 декември 2021 14 40

Тазгодишният рожден ден на изпълнителката не мина по план

Снимка: Getty Images

Снимка: Getty Images

На 13 декември Тейлър Суифт навърши 32 години, но рожденият ѝ ден не беше от най-щастливите.

Вместо да празнува, изпълнителката ще трябва да се справя със съдебни документи, тъй като може съвсем скоро да влезе в съда по обвинения в плагиатство. Към Суифт са отправени твърденията, че тя е копирала текста на песента Shake it Off от друго парче, но не е споменала това абсолютно никъде и не е поискала разрешение.

Тейлър веднага подаде молба за прекратяване на делото и за отхвърляне на обвиненията, но съдията не я изпълни. Според него, журито може да намери Суифт за виновна, че е копирала текста от песента Playas Gon' Play на групата 3LW. Парчето излиза през 2001 година, много преди Тейлър да се качи на музикалната сцена и 13 години преди Shake it Off да се появи на пазара.

И в двете песни можем да чуем фразата „играчите ще играят“ и „хейтърите ще мразят“. Първоначално съдия беше отхвърлил иска, казвайки че текстът е твърде банален, за да е копиран. Тогава съдия Майкъл Фитцджералд цитира още 13 песни, в които са включени подобни фрази, като Playa Hater на The Notorious B.I.G. и Dreams на Fleetwood Mac.

„В началото на XXI век културата беше достатъчно наситена с понятия за играчи и хейтъри, така че фразите „играчите ще играят“ или „хейтърите ще мразят“, стоящи сами по себе си, не са по-креативни от „бегачите ще бягат“, „барабаните ще барабанят“ или „плувците ще плуват“, казва съдията. Той допълва, че артистите, които използват подобни думи, не са креативни, а са банални. Според него, въпросният текст не е оригинален и не е креативен, за да се определя като интелектуална собственост.

Въпреки това текстописците Шон Хол и Нейтън Бътлър отново подадоха иска си, като федерален съд уважи молбата им. Това означава, че делото се връща в ръцете на съдия Фитцджералд. Суифт веднага поиска отхвърляне на иска, но молбата ѝ не бе уважена. „Въпреки че има някои големи различия в текстовете, има и значителни прилики в използването на думи и структурирането на изречения“, се казва в позицията на съда.

Playas Gon' Play не е много популярна песен на групата 3LW. Шон Хол обаче е работил с Джъстин Бийбър и групата Maroon 5, а Нейтън Бътлър е писал текстове за Backstreet Boys и Лутър Вандрос.

От своя страна, Shake it Off мигновено се превръща в хит, като е най-продаваният сингъл в кариерата на Суифт. Той се изкачва в музикалните класации на Америка, достига до номер 2 във Великобритания, където се предава само пред All About That Bass на Меган Трейнър.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Taylor Swift (@taylorswift)

Адвокатите на Хол и Бътлър приветстваха решението на съда да преразгледа иска им, а екипът на Суифт отказва коментар. В момента се очаква дата за делото.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари