IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бен Афлек пред Мат Деймън – за кариерата, любовта и успеха

13 януари 2022 14 30

Двамата актьори имат дълго приятелство, белязано и от спечелването на общ „Оскар“

Снимка: Getty Images

Снимка: Getty Images

Това е една история за приятелството, което се заражда в детството и остава също толкова чисто и след години. Връзка, която започва изведнъж, но и двамата в нея имат чувството, че се познават от десетилетия. Приятелство, в което думата „завист“ не съществува. Тук единият не просто се надява за успеха на другия, но го и подтиква да стане по-добър човек в живота, любовта и кариерата.

Това е историята на Мат Деймън и Бен Афлек – момчетата, които заедно растат и покоряват Холивуд. Двамата дори успяват да спечелят „Оскар“, когато са едва в 20-те си години. Да, те са тези, които стоят зад адаптирания сценарий на „Добрият Уил Хънтинг“.

Запознават се на баскетболното игрище, когато Деймън е на 9, а Афлек е година по-малък. Живеят на две преки разстояние, играят заедно в детската лига по баскетбол и оттогава са неразделни! Бен признава в интервю, че именно Мат е бил човекът, който го е научил как да се защитава от евентуални побойници на улицата.

Бен Афлек

Снимка: Getty Images

Сега, 30 години по-късно, двамата отново са заедно, но този път като интервюиращ и интервюиран. Деймън влиза в непозната за него роля, сядайки срещу най-добрия си приятел, за да го разпита за новите му начинания, да го върне назад към първите му роли и да разбере какво е научил от живота досега.

През последните няколко години Афлек беше в центъра на вниманието не със своите успехи в киното, а с проблемите в личния живот. Той страдаше от зависимост към алкохола, прекара няколко месеца в рехабилитационна клиника, разведе се с Дженифър Гарнър, от която има три деца и се задържа едва година във връзка с Ана де Армас.

Сега обаче актьорът се завръща пред камерата, участвайки в два проекта за последните две години – „Последният дуел“ на Ридли Скот, където се събира с Мат Деймън, и The Tender Bar, където играе под режисурата на Джордж Клуни. За да отбележи големия му успех, най-добрият му приятел Мат Деймън интервюира Бен за Entertainment Weekly. Двамата дискутират живота, любовта и всички онези роли, които изграждат Афлек като актьор и като човек.

Още в началото на разговора, Деймън посочва, че приятелят му винаги внимателно е подбирал режисьорите, с които да работи. Тази година, по думите на Мат, Бен е имал огромният късмет и те да изберат него. Деймън обаче е първият, който работи с Джордж Клуни и Афлек признава, че леко е ревнувал приятеля си. „Помня, че стисках палци това да се случи и на мен. И когато той ми се обади за ролята, аз просто казах Да“, казва Бен.

The Tender Bar предоставя възможността Афлек да се учи от Клуни в режисурата и да попива всеки един негов съвет. „Искам да бъда Джордж Клуни, продаващ кафе и текила. Защото това наистина е нещото, което те освобождава да правиш филмите, които искаш“.

Връщайки се назад в кариерата си, актьорът казва, че има роли в миналото, които наистина харесва и се гордее с тях. Това са Чъки Съливан в „Добрият Уил Хънтинг“, Нед Алийн във „Влюбеният Шекспир“ и героят му в „Да преследваш Ейми“. Постепенно той започва да осъзнава таланта си и да подбира роли, които харесва и които би искал да представи на света.

Все пак има и персонажи, с които Афлек не се гордее. Тук се включва и ролята на Батман в Justice League. „Не бях щастлив тогава. Не обвинявам никого, но много неща се случиха. Не ми харесваше да бъда там. Не го смятах за интересно. И тогава се случиха много гадни неща, ужасни. След това си казах, че повече няма да правя това“, казва той пред Деймън.

Афлек говори по това време за проблема си с Мат, като той напълно го подкрепя за решението. Тогава двамата решават да направят филма „Последният дуел“ и щастието отново се завръща в душата на Бен. „Не бях звездата. Не трябваше никой да ме харесва. Бях злодеят“, разказва актьорът. Той допълва, че героят му се е развил в точно обратната посока на очакваното от него, но това му е харесало още повече.

Единственият страх, който Афлек изпитва в момента, е дали следващата му роля ще му хареса и дали ще му донесе щастие. Според него, хората стават много по-добри във вземането на решения с напредването на възрастта. Допълва, че всеки от нас трябва да се заобиколи с приятели и близки, които го карат да бъде по-добрата версия на себе си и да насърчават самоопознаването.

Въпреки огромният ентусиазъм, който Мат и Бен влагат в последния си общ филм, „Последният дуел“ се проваля в боксофиса. В платформата iTunes обаче той се превръща в номер едно, което кара Деймън да вярва, че има публика за филма, но тя не е отишла в кината заради пандемията.

Мнението на Афлек обаче е съвсем различно. Той предрича, че с времето филмите за големия екран ще станат много по-скъпи и ще се набляга повече на супергероите, екшъните и големите ефекти. Те ще бъдат насочени към младите хора, които нямат търпение да видят поредния проект на Marvel. Бен смята, че в бъдеще ще виждаме само около 40 филма на голям екран, които най-вероятно ще бъдат продължение на вече известна поредица, анимации или свръхестествени събития.

„Историята с „Последният дуел“ наистина ми въздейства. Имал съм лоши филми и преди и тогава знаех защо хората не искаха да ги гледат – те просто не струваха. Но сега харесах какво направихме и бих казал, че съм горд от него. Затова бях и объркан, когато се провалихме в боксофиса. Но след това видях интереса в платформата iTunes и разбрах, че публиката си е там, просто времето е различно“.

Един от големите успехи на Бен Афлек е участието му в „Армагедон“. Там той си партнира с Брус Уилис, Оуен Уилсън, Били Боб Тортън, Майк Дънкан. Дотогава актьорът не е играл с толкова големи имена и се опитва да попие всяко едно тяхно движение. За да бъде в унисон с персонажа си, Афлек е трябвало да оправи зъбите си, да тренира и да има изкуствен тен.

„Забавно е, защото това е един от филмите, които децата ми обожават да гледат. Често ми се подиграват, че карам танк на Луната, но все пак го харесват“, разказва той. Много преди децата на Афлек да станат почитатели на „Армагедон“, филмът привлича огромно количество публика и печели 553 милиона долара в световен мащаб. Той се превръща в най-печелившият проект за 1998 година.

Относно „Трудна свалка“ с Дженифър Лопес, Афлек споделя, че това е било едно от най-лесните решения, които някога е вземал. Винаги е искал да работи с режисьора Мартин Брест и когато получава повиквателна за ролята, веднага се отзовава. Въпреки това, филмът, в който Бен си партнира с Лопес, не се харесва от публиката и от критиците. Двете звезди започват връзка малко след края на снимките.

Бен Афлек

Снимка: Getty Images

Спомняйки си как връзката му по това време е повлияла на „Трудна свалка“, Бен казва, че проектът го е научил как всичко около един филм диктува това, което хората виждат на екран. Според него, много малко хора са отишли да гледат лентата, но милиони са се интересували от връзката му с Лопес. Историята е била златна мина за списания и вестници, които са се надпреварвали да я поставят на първа страница.

Въпреки че „Трудна свалка“ се проваля с гръм и трясък, тя е показала на Афлек каква точно да бъде следващата му стъпка в киното, а именно режисура. „А и се срещнах с Дженифър Лопес, а връзката ни има сериозно влияние върху живота ми“, признава актьорът. Двамата бяха напът да се оженят, но през 2004 година развалиха годежа си. През 2021-а те отново подновиха връзката си.

Бен и

Снимка: Getty Images

Новият филм на Бен Афлек The Tender Bar вече е в Amazon Prime Video.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари