IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отдаденост на професията: Актьорите, които се научиха да пеят заради роля

23 февруари 2022 18 00

Андрю Гарфийлд, Матю Макконъхи, Брадли Купър и много други

Снимка: Getty Images

Снимка: Getty Images

Актьорската професия не е за всеки. Тя изисква огромна отдаденост на това, което правиш, понякога те държи далеч от семейството в продължение на месеци, кара те да отслабваш или да надебеляваш значително за роля и какво ли още не. Всички тези усилия обаче може да бъдат напразни, когато филмът не се приеме добре от критиците и публиката.

За щастие на някои актьори, всичките им лишения и жертви, направени в името на киното, се оценяват високо и дори им осигуряват номинация за „Оскар“, а понякога и победа. Така се случи с Матю Макконъхи в „Клубът на продавачите от Далас“, за който той отслабва значително и печели награда за най-добра мъжка роля. Хоакин Финикс също се сдобива със статуетка за играта си в „Жокера“, като губи повече от 17 килограма, за да изглежда като болния и измъчен герой.

Сега отново имаме номиниран за „Оскар“, който прави всичко възможно да се доближи максимално до личността, която играе на екран. Говорим за Андрю Гарфийлд, който влиза в ролята на композитора Джонатан Ларсон, известен с написването на мюзикъла Rent. Филмът Tick, Tick... Boom излезе в Netflix миналата година, като впечатли критици и публика. Освен за Гарфийлд, номинация беше дадена и за най-добър филмов монтаж в лицето на Андрю Уейсблум и Майрън Кърстейн.

Не се знае дали Андрю Гарфийлд ще успее да спечели „Оскар“, но фактът, че се е научил да пее, само и само да се доближи до образа на Ларсон е повече от впечатляващ. Той дори получава и награда „Златен глобус“, което също е огромно признание за усилията, които е положил.

„Работих изключително много с невероятната вокална учителка Лиз Каплан и целия невероятен екип на Лин-Мануел Миранда“, казва Гарфийлд пред Wired. Той допълва, че всички те са му показали, че може да отвори гласа си за неподозирани досега висини, с които да почете по най-добрия начин всички песни, написани от Ларсон. „За мен беше чест да науча това умение и да го използвам в чест на Джон Ларсон“, казва още актьорът.

Ето и кои други актьори са се научили да пеят заради роля

Матю Макконъхи

Макконъхи озвучава коалата Бъстър Мун в анимациите „Ела, изпей“ и „Ела, изпей 2“, въпреки че няма голям опит в пеенето. Пред Today той споделя, че единствено е пробвал певческите си възможности по време на къпане и в колата. Все пак Макконъхи е трябвало да пее песента Call Me Maybe заедно със Скарлет Йохансон, заради което се научава да пее правилно.

Въпреки че не разчита на професионален треньор, Матю работи допълнително, за да научи песента и всичките ѝ правилни акорди. „Казах им да ми оставят записа и започнах да я пея повече от 20 пъти, като записвах всеки един от тях. Все един трябваше да става за филма“, казва той. Е, да, един е станал, тъй като Call Me Maybe е включена в „Ела, изпей“.

Рийз Уидърспун

Уидърспун се научава да пее заради ролята си на Джун Картър Кеш в „Да преминеш границата“, който разказва историята на кънтри легендата Джони Кеш.

„Никога не бях пяла професионално. Упражнявахме се. Ходих шест месеца на уроци и след това записахме албум за шест месеца. Научих се да пея“, казва актрисата пред Конън О'Брайън. Новият ѝ талант се забелязва и в двата филма „Ела, изпей“, където тя пее Shake it Off на Тейлър Суифт.

Хоакин Финикс

Колегата на Рийз в „Да преминеш границата“ също не е бил професионален певец. Хоакин Финикс, известен с огромната си отдаденост към всяка една получена роля, е избран да играе Джони Кеш. Именно заради това той ходи на множество уроци, за да усъвършенства дълбокия и плътен глас на кънтри изпълнителя. „Това беше най-неудобният процес, през който някога съм преминавал, защото правиш тези упражнения, които са доста неловки“, казва той пред Конън О'Брайън.

Емили Блънт

Преди да вземе участие във „Вдън горите“ Емили Блънт е пяла само пред огледалото и в банята. Признава, че толкова се е съмнявала в своите качества, че дори не е искала да отиде на кастинг за ролята. Все пак желанието ѝ да играе заедно с Мерил Стрийп надделява и тя отива на среща с режисьора Роб Маршал. „Това беше нещо, което не можеше да се изпусне и затова тръгнах на уроци“, казва Блънт по време на пресконференция.

Ан Хатауей

Ан Хатауей представя своите певчески възможности по време на филма „Клетниците“, в който играе Фантин. Там тя пее известната песен I Dreamed a Dream, след като е уволнена от работата си и е изхвърлена на улицата. Тогава си спомня за по-щастливите дни и се чуди как животът ѝ се е объркал толкова сериозно.

Актрисата работи с вокалния педагог Джон Ладър още преди началото на снимките, за да упражнява издръжливостта на гласа си за по-дългите части от песента. „Веднага след избирането ми за ролята, аз и Джон започнахме да работим два пъти в седмицата, за да подобрим силата на гласа, за да мога да пея в продължение на 12 часа на ден“, казва Хатауей. Тя допълва, че се е упражнявала да пее и докато плаче.

Всички тези усилия се увенчават с успех, тъй като Ан печели награда „Оскар“ за представянето си.

Мерил Стрийп

Тук нещата са малко по-различни от другите актьори. По принцип Мерил Стрийп може да пее прекрасно, като това се чува в Mamma Mia, „Вдън горите“, „Балът“, „Грозна като смъртта“ и много други. Във „Флорънс Фостер Дженкинс“ обаче актрисата е трябвало да се научи как да пее фалшиво.

Тя се свързва с музикалния професор Артър Леви, с когото си уговаря срещи два пъти в седмицата в продължение на четири месеца преди началото на снимките. Тя е искала да направи най-добрите фалшиви арии за филма си. „Тези арии не са шега, дори и да ги пееш фалшиво“, казва тя пред Newsday.

Брадли Купър

Брадли Купър може би се сдобива с най-добрия вокален учител за ролята си на Джаксън Мейн в „Роди се звезда“. Той работи рамо до рамо с Лейди Гага, която му е и партньорка във филма.

„Да пееш на живо е ужасяващо и много разчитах на Гага. Прекарах година и половина в уроци и подготовка“, казва Купър пред Vulture. Преди началото на снимките Гага е поискала всички песни да се пеят на живо, а не да бъдат предварително записани в студио. Изпълненията са записани по време на Коачела, Гластънбъри и други фестивали, за да може да се използва и автентичният звук от публиката.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари