IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шарън Стоун: Все още пазя любимия си тоалет от „Първичен инстинкт“

21 февруари 2022 16 30

30 години по-късно актрисата споделя как филмът е променил живота ѝ

Снимка: БГНЕС

Снимка: БГНЕС

Шарън Стоун е на 32 години, когато получава ролята на Катрин Трамел в трилъра от 1992 година „Първичен инстинкт“. По онова време се е считало, че до тази възраст всеки един актьор е трябвало да има поне един касов филм, но Стоун все още не била достигнала този връх. Все пак тя прочита сценария за филма и веднага разбира, че е точният човек за ролята.

„Ролята беше доста сложна в интелектуален смисъл, но имах чувството, че я разбирам напълно. Катрин ми напомни за някои от героите, които Орсън Уелс е играл в миналото. А сложните, многопластови главни роли като тази просто не се срещаха толкова много при жените в Холивуд“, пише актрисата за списание InStyle.

Въпреки усещането, че ще бъде страхотна Катрин, Стоун дълго време е вярвала, че студиото ще предпочете някой друг. Но когато най-накрая е била извикана за гардеробна проба, мозъкът ѝ е започнал да приема мисълта, че все пак ще играе заедно с Майкъл Дъглас в „Първичен инстинкт“. Шарън споделя, че се е чувствала страхотно около всичките костюми, които били направени само за нея, а в договора ѝ е имало клауза, че може да запази дрехите, които си хареса.

„Хората ме мислеха за луда, но наистина не получавах много в сравнение с моя колега от мъжки пол. Майкъл печелеше 14 милиона долара, а аз само 500 000. Така че запазването на костюмите беше наистина умен ход“, разкрива звездата.

Дизайнерът на костюми за филма е Елън Мирожник, която хваща Стоун и я завежда в най-хубавите магазини, казвайки ѝ, че може да си избере каквото и да е. „В този момент от живота ми идеята, че мога да вляза в някой от онези магазини от висок клас, където портмонето струва 20 000 долара и да не се чувствам като крадец, беше странно“, казва актрисата. Но тя наистина влиза и си купува палто от Hermes, което зрителите виждат във филма, когато Катрин се появява за първи път. По думите на Шарън, дрехата ѝ е помогнала да усети силата и богатството, които са събрани в героинята ѝ.

„Всички костюми във филма имаха този ефект. Разбира се, най-запомнящият се е бялата рокля и палто, които носех в сцената в стаята за разпит“, разказва Стоун. По това време тя е попитала режисьора Пол Верховен с какво иска да е облечена Катрин, като той ѝ е дал пълна свобода в модния отдел. Избира изцяло бял тоалет, защото смята героинята си за човек с хичкоковско настроение. Елън проектира роклята така, че Стоун да седи като мъж по време на разпита. „Това ми даде способността да движа ръцете и краката си, да заемам място и да упражнявам контрол над стая, пълна с мъже“.

Сцената е била дълга много страници и Стоун работи усилено, за да я усъвършенства. Снима се в 35-милиметрова лента, така че актрисата е смятала, че всяка една грешка може да се изреже. „В крайна сметка, филмът беше трилър и ние спирахме цялото действие, за да може зрителят да ме гледа как седя неподвижно на стол, така че си помислих, че не е чак толкова сложно“, казва тя пред InStyle.

Оказва се обаче, че нещата са доста по-сериозни. Когато се снима частта, в която Катрин се разкрачва, режисьорът е помолил Стоун да си свали бельото, защото бялото отразявало светлината. Речено – сторено. Хубавото за актрисата е, че в онези дни мониторите са били много по-малки от днешните, така че самата тя, когато гледа завършената сцена, не може да види нищо нередно в нея.

Нещата се променят, когато филмът вече е готов и се пуска в стая, пълна с целия екип. Тогава Стоун, заедно с куп други хора, могат да видят под полата ѝ. „Щеше да бъде много по-хубаво и честно да ми покажат тази част насаме, но това беше част от филма и съм сигурна, че не искаха някоя прохождаща актриса да реагира прекалено драматично и да им казва какво да правят“, казва Шарън. Тя говори с адвоката си, преценява възможностите си и взима решение да остави сцената на мира. Сега, 30 години по-късно, все още смята, че това е бил правилният избор, дори и да ѝ е отнело известно време, за да стигне до това заключение.

През 1992 година актрисата отива на премиерата на „Първичен инстинкт“ заедно с колежката си Фей Дънауей. „Никога няма да забравя момента, в който свърши. В киното беше пълна тишина и Фей ме хвана за ръката и ми каза да не мърдам. Изведнъж тълпата започна да аплодира и Фей ми каза, че вече съм голяма звезда и всички мои критици могат да си гледат работата. Наистина усетих как животът ми се промени в този момент“.

Сега, 30 години по-късно, фактът, че толкова много хора все още харесват и гледат „Първичен инстинкт“, е невероятен за Стоун. Тя казва, че се радва всеки път, когато види някой, облечен за Хелоуин в бялата рокля на Катрин.

Признава, че все още притежава почти целия гардероб на героинята си. Някои от дрехите е дарила за благотворителност, но е запазила бялата рокля и бялото палто. „Поставени са в специална чанта за дрехи, закопчана с цип на снимачната площадка, и оттогава не са отваряни. Счупих ципа, така че са херметически затворени като произведения на изкуството“, казва Стоун.

Актрисата признава, че по време на снимките е научила много неща. „Научих, че мога да издържам на напрежение. Защото беше огромно напрежение да бъда точно този човек в този филм. Научих колко страшно може да бъде не само за мъжете, но и за обществото като цяло да види как жената знае и контролира силата си. Научих се как да стоя с гордо вдигната глава. Научих се как да защитавам себе си. И да, научих, че изглеждам адски добре в бяло“.

Шарън Стоун получава първата си номинация за „Златен глобус“ за ролята си на Катрин. Следващият ѝ проект ще бъде участие в сериала „Стюардесата“ по HBO Max.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари