IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дуа Липа обвинена в кражба на песен

6 март 2022 16 30

Групата Artikal Sound System твърди, че хитът Levitating имитира тяхно парче

Снимка: БГНЕС

Снимка: БГНЕС

Преди няколко дни беше подаден съдебен иск срещу Дуа Липа, в който изпълнителката е обвинена в плагиатство. Жалбата идва от реге банда от Флорида, която твърди, че британската певица е направила парчето си Levitating, копирайки тяхна песен от 2017 година.

Искът е подаден във федералния съд в Лос Анджелис. Членовете на бандата Artikal Sound System твърдят, че хитът Levitating, който прекара 68 седмици на върха в класацията Billboard Hot 100 и беше песен номер 1 на 2021 година, е бил копиран от песента им Live Your Life. Жалбата е много кратка и съдържа предимно стандартни твърдения за нарушаване на авторските права, с малко подробности за това как и защо Липа предполагаемо е копирала песента. В документа се казва, че двете песни са толкова сходни, че е много малко вероятно Levitating да е създадена независимо.

Levitating, издадена през 2020 година във втория студиен албум на Липа Future Nostalgia, се превърна в огромен хит, който в крайна сметка си заслужи честта да бъде най-дълго пусканата песен от жена в списъка топ 10 на Billboard.

Artikal Sound System е реге банда, базирана в Южна Флорида, основана през 2012 година, като дуо. Малко по-късно към двойката се присъединява и вокалистът Логан Рекс. Групата издаде песента Live Your Life през 2017 година като част от албума Smoke and Mirrors.

Както във всеки случай за нарушаване на авторски права, искът срещу Липа твърди, че тя е имала достъп до по-ранния хит Live Your Life, което означава, че е чула песента, като по този начин е получила възможността да я копира. Но тук не се обяснява как групата Artikal Sound System е сигурна, че попзвездата наистина е чула песента някога през живота си.

В жалбата са посочени като обвиняеми още и Warner Records, както и други продуценти, помогнали за създаването на Levitating. Засега представители на Липа и партньорите ѝ не са отговорили на обвиненията.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари