IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спомени от Холивуд: Защо Джак Никълсън е искал да бойкотира Оскарите

28 март 2022 14 40

Случката е от 2003 година

Снимка: Getty Images

Снимка: Getty Images

Последната номинация за „Оскар“ на Джак Никълсън идва през 2003 година, но актьорът за малко да пропусне цялото събитие. И то по свое желание.

В интервю за Sunday Times актьорът Ейдриън Броуди си спомня момента, в който печели наградата на Академията за най-добър актьор. Призът му се връчва за играта в „Пианистът“ в същата година, в която и Джак Никълсън е номиниран за „Относно Шмид“. По това време церемонията в Лос Анджелис се провежда на 23 март, само четири дни след започнатата от САЩ война в Ирак. Тъй като голяма част от Холивуд е била против инвазията, събитието хвърли сянка върху наградите. Но проблемът е можело да стане още по-голям.

Според Броуди, Джак Никълсън е опитал да организира бойкот на цялото шоу. Преди самата церемония той е извикал своите колеги, номинирани в категорията „Най-добър актьор в главна роля“, за да обсъдят начина за протест срещу войната. Почерпил ги пури и скоч, като темата била пропускането на Оскарите, за да се покаже солидарност с иракския народ. Никълсън призовал останалите актьори да не присъстват.

Ейдриън Броуди

Ейдриън Броуди. Снимка: Getty Images

В крайна сметка обаче те решават да отидат. Според Броуди, той не е желаел да бойкотира събитието, защото е знаел, че това може да бъде първата му награда „Оскар“, докато другите вече са я печелили. „Не знам за вас, момчета, но аз отивам. Трябва да се появя. Родителите ми идват. Това не се случва често. Знам, че всички вие сте победители. Можете да пропуснете. Но аз не мога“, казал актьорът на колегите си.

Освен Никълсън и Броуди, другите номинирани за най-добър актьор през 2003 година са Никълъс Кейдж за „Адаптация“, Даниел Дей-Луис за „Бандите на Ню Йорк“ и Майкъл Кийн за „Тихият американец“. В крайна сметка Ейдриън Броуди печели в разрез с очакванията и предпочитанията на критиците. Те са стискали палци за Даниел Дей-Луис. Броуди пък ще остане в историята и заради целувката, която дава на Хали Бери, която му връчва трофея.

Въпреки че отказва да бойкотира церемонията, Броуди все пак говори за войната в речта си. „Изпълнен съм с много тъга тази вечер, защото приемам награда в толкова странен момент. Опитът ми в направата на този филм ме накара да осъзная болката и дехуманизацията на хората по време на войната и последиците от нея“, каза той от сцената.

„В когото и да вярвате, ако това е Бог или Аллах, нека Той бди над вас и нека се молим за бързо и мирно решение“, завърши актьорът.

Военният конфликт в Ирак продължава 8 години, 8 месеца и 26 дни. Всичко приключва на 21 октомври 2011 година.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари