IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Първо удря шамар на Крис Рок, после печели „Оскар“ – Уил Смит в действие

28 март 2022 18 00

Целият свят все още се чуди дали конфликтът между двамата актьори беше режисиран

Снимка: Getty Images

Снимки: Getty Images

В нощта на 27 срещу 28 март бяха раздадени най-важните награди в киното. В Лос Анджелис червеният килим беше разпънат, за да могат по него да минат претендентите за „Оскар“ преди част от тях да се сдобият със златната статуетка. В част от категориите нямаше никакви изненади, но пък филмът „Кода“ успя да вземе и трите награди, за които беше номиниран. Той се превърна и в първия проект на стрийминг платформа (Apple TV+), който се сдобива с такава чест.

И докато церемонията беше сравнително спокойна и интересна, един момент в последния ѝ час успя да шокира всички зрители. Тогава на сцената се качи Крис Рок, който трябваше просто да обяви номинациите за най-добър документален филм, да връчи наградата и да си тръгне. Но комикът в него проговори и той реши да каже някоя и друга шега, което обаче се оказа грешен ход.

Докато Рок се шегуваше, той се обърна към Джейда Пинкет Смит, която в момента е с гола глава, и заяви, че няма търпение да я види в продължението на „Редник Джейн“. Във въпросния филм от 1997 година Деми Мур е с обръсната глава, като измислената история разказва за първата жена, преминала обучение за специални операции, подобни на военноморските „тюлени“ на САЩ.

Джейда и

Снимка: Getty Images

В първия момент цялата зала се засмя на шегата на Рок, включително Джейда Пинкет Смит и съпругът ѝ Уил Смит. След това обаче актьорът от „Методът Уилямс“ напусна мястото си и се качи на сцената, за да удари шамар на колегата си. Залата утихна, а Уил се върна на стола си, откъдето отправи няколко нецензурирани реплики към Рок, които бяха заглушени по телевизия ABC. В интернет обаче се появиха клипове от други държави, в които ясно се чува какво се казва.

„Еха, Уил Смит току-що ми удари огромен шамар“, каза Рок, на което Смит отговори, „Извади името на жена ми от грозната си уста“. Крис се опита да успокои положението, казвайки че всичко е било на шега, но колегата му по никакъв начин не изглеждаше да се смее. Уил повтори своето изречение, след което от Академията веднага пуснаха номинираните за най-добър документален филм.

Малко по-късно на сцената се появи рапърът Шон Комбс, известен като Пи Диди, който също се опита да изиграе ситуацията като шега, но вредата вече беше нанесена. Камерите успяха да уловят актрисата Лупита Нионг'о, която седеше точно зад Уил Смит, и изглеждаше доста уплашена от станалото. „Не знаех, че тази година ще бъдат най-интересните Оскари. Уил и Крис, ще разрешим този проблем като семейство на партито след това“, обеща Комбс.

В социалните мрежи обаче хората не бяха много сигурни дали Рок и Смит ще се помирят на партито. Според голяма част от потребителите шамарът не е бил режисиран, като за това може да се съди по реакцията на публиката и Академията. Според Variety, публицистката на Смит – Мередит Съливан – е отишла при него по време на рекламната пауза, за да си поговорят за случилото се. Същото е направил и Дензъл Уошингтън. Малко по-късно към Смит се приближава и Брадли Купър, който го прегръща топло.

Реакцията на Уил Смит беше провокирана от неуместната шега на Крис Рок към обръснатата глава на Джейда Пинкет Смит. Водещата на предаването Red Table Talk обяви миналата година, че се разделя с косата си, защото се бори с алопеция.

Това не е първият път, в който Крис Рок се шегува със семейство Смит. През 2016 година, когато комикът беше водещ на наградите „Оскар“, той се присмя на Джейда Пинкет Смит за решението ѝ да бойкотира церемонията заради липсата на чернокожи номинирани. „Бойкотът на Джейда към Оскарите е същият като моя към гащите на Риана – просто никой не ни е поканил там“, каза тогава Рок. Той също така каза, че не е честно, че Уил Смит е получил 20 милиона долара за филма „Този див, див запад“.

Първи „Оскар“ за Уил Смит

И докато вечерта на 27 срещу 28 март не беше никак приятна за Крис Рок, то Уил Смит успя да обърне нещата в своя полза. Актьорът се сдоби с първия си „Оскар“ за играта си като Ричард Уилямс – бащата на сестрите Винъс и Серина Уилямс – във филма „Методът Уилямс“. От сцената той благодари на целия екип на проекта, както и на семейство Уилямс за възможността да изиграе този персонаж.

„Ричард Уилямс е бил яростен защитник на семейството си. В този момент от живота си, аз съм поразен от това, което Бог ме призова да правя и да бъда на този свят. В този филм имах възможността да защитя Аунджану Елис, Сания и Деми – актрисите, които играят Винъс и Серина“, каза Смит от сцената.

Уил Смит

Снимка: Getty Images

Той допълни, че в киното има моменти, в които хората не те уважават, но ти трябва да им се усмихваш и да се преструваш, че всичко е наред. Мнозина заподозряха, че тези думи са насочени именно към ситуацията с Крис Рок, случила се само няколко минути по-рано. Смит заяви, че Дензъл Уошингтън му е казал тази вечер, че трябва да бъде внимателен във всеки един момент, защото дяволът може да се появи и в най-щастливия миг.

Няколко часа след шамара на Уил Смит, Академията излезе с официално становище по случая. 

"Академията не толерира нито един акт на насилие. Тази вечер сме щастливи да отпразнуваме нашите 94-и носители на наградите "Оскар", които заслужават този мометн на признание от своите колеги и любимители на киното по целия свят", гласеше изявлението, измествайки фокуса върху победителите тази година. 

Според Variety, полицейското управление в Лос Анджелис е казало, че Крис Рок не е подал жалба срещу Смит след свадата. "Разследващите органи са запознати с инцидента между две лица по време на церемонията за наградите "Оскар". Инцидентът включваше човек, който удря шамар на друг. Жертвата е отказала да подаде жалба", казват от полицията. Допълват, че, ако Крис Рок промени мнението си, органите на реда са на разположение, за да започнат разследване. 

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари