IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Спрете да ни изнасилвате": Голият протест на червения килим в Кан

25 май 2022 10 40

Жената беше бързо ескортирана далеч от звездите

Снимка: Getty Images

Снимка: Getty Images

Гол протест прекъсна филмова премиера на 75-ия филмов фестивал в Кан преди няколко дни. 

Преди началото на прожекцията на "Три хиляди години копнеж" на режисьора Джордж Милър и с участието на Тилда Суинтън и Идрис Елба, жена се появи на червения килим, застана точно пред камерите и свали дрехите си. Гърдите й бяха боядисани в синьо и жълто, като украйнския флаг, заедно с думите, "Спрете да ни изнасилвате". Тя също така имаше червени пръстови отпечатъци върху бельото си

Видео от случилото се появи в социалните мрежи, споделено от журналиста от The New York Times Кайл Бучанан. По думите му, жената е крещяла, докато е била екскортирана извън периметъра на фестивала. "Пред мен една жена си съблече дрехите, падна на колене и започна да крещи. Охраната в Кан веднага се появи, покриха я с палто и блокираха камерата ми, за да не снимам", пише още Бучанан. 

Засега няма официално становище от филмовия фестивал за случилото се. 

В началото на кино събитието в Кан, президентът на Украйна Володомир Зеленски направи видеообръщение към всички присъстващи. Той получи бурни овации на крака, след като говори за силата на киното и постоянството. Президентът заяви, че страната му продължава да се бори и ще направи всичко възможно, за да запази свободата си. 

"Трябва ни Чаплин, който ще ни демонстрира, че киното на нашето време не е нямо. Днес, киното не е нямо. Помнете тези думи... Властта, която те отнеха от хората, ще бъде върната отново на хората", каза още Зеленски. 

Преди началото на фестивала организаторите в Кан излязоха с официално становище, в което казват, че бойкотират руски делегации да участват в събитието. "След като светът беше засегнат от тежка криза, в която част от Европа се намира в състояние на война, фестивалът в Кан иска да предостави цялата си подкрепа към народа на Украйна и всички, които са на нейната територия", гласи съобщението. 

В него се казва още, че Кан стои плътно зад хората, които се противопоставят на ситуацията и силно осъждат действията на Русия и нейните лидери. "Нашите мисли са насочени по-специално към украинските артисти и професионалистите от филмовата индустрия, както и техните семейства, чийто живот се е в опасност"

В изявлението се добавя, "...Освен ако войната не приключи при условия, които ще задоволят украинския народ, беше решено да не приветстваме официални руски делегации, нито да приемаме присъствието на някого, свързан с руското правителство"

От Кан все пак поздравиха "всички онези в Русия, които поеха рискове, за да протестират срещу нападението и инвазията в Украйна". Организаторите допълват, че сред опозицията има артисти и филмови професионалисти, които никога не са представали да се борят срещу съвременния режим и никога не бива да бъдат свързвани с действията, случващи се в момента. 

"Лоялен на своята история, започнала през 1939 година в съпротива срещу фашистката и нацистката диктатура, фестивалът в Кан винаги ще служи на артисти и професионалисти от индустрията, които осъждат насилието, реперсиите и несправедливостта, с основната цел да защитят мира и свободата", завършва изявлението. 

Фестивалът в Кан ще продължи до 28 май. 

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари