IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мария Бакалова и Юлиан Костов с общ филм в България

30 август 2022 18 00

Двамата ще разказват за извънземните в Царичина

Снимки: Getty Images

Снимки: Getty Images

Едни от най-успешните български актьори зад граница се завръщат у дома, за да участват и продуцират нов филм.

Мария Бакалова и Юлиан Костов идват в България за проекта „Триумф“, който ще бъде създаден и разпространен чрез общата им продуцентска къща Five Oceans. Тя има за цел да разказва български, балкански и славянски истории не само пред родната, но и пред световната публика. Това ще бъде първият филм на Бакалова в България след ролята ѝ в „Борат 2“, която ѝ донесе международна слава и номинация за „Оскар“.

Юлиан Костов, който от дълго време живее и работи в САЩ и е първият, който подава ръка на Бакалова зад граница, пък добива световна слава със сериала Shadow and Bone, който в момента снима втори сезон.

Мария Бакалова ще получи главната роля в „Триумф“, а освен Костов, към нея ще се присъединят и Юлиан Вергов и Маргита Гошева. Режисьори на филма са Кристина Грозева и Петър Вълчанов, които преподават на Бакалова в НАТФИЗ. Бакалова разказва, че след завършването си започва да им помага в планирането на задачи, за да присъства на занятията им всяка седмица. Актрисата дори пътува с двамата режисьори до снимачната площадка на техен филм и предлага безплатно да помага като озвучител, за да може да гледа и да се учи.

Връзката им обаче не спира дотук. Бакалова участва и в последния филм на дуото Грозева-Вълчанов. „Бащата“ бе българското предложение за най-добър международен филм за наградите „Оскар“ през 2021 година, но така и не достигна до официалните претенденти. Той успя да спечели голямата награда на международния филмов фестивал в Карлови Вари в Западна Чехия.

„Бащата“ е видян от кастинг директора Нанси Бишоп, която избира Бакалова за „Борат: Последващ филм“. Така актрисата получава ролята на Тутар – дъщерята на Борат. По това време Мария не се е познавала с Юлиан Костов, но след пристигането си в САЩ, двамата се сприятеляват и вече са продуцентски партньори.

„Триумф“ ще бъде военна сатира, вдъхновена от реални събития от 90-те години на миналия век. По това време, в хаотичните последици от падането на комунизма, оперативна група, съставена от високопоставени офицери от българската армия и екстрасенси, предприема строго секретна военна операция в село Царичина, за да изкопае извънземен артефакт, който ще промени хода на историята и ще направи България отново велика.

Това ще е първият път, в който Юлиан Костов ще говори на родния си език, след като създава кариера във Великобритания и Америка и през последните 10 години играе роли, в които говори само на други езици. Можем да го чуем на испански в Flack, на италиански в Back, на полски в Wild Bill, на руски в Berlin Station и Treadstone, както и на румънски в Temple.

„Триумф“ е първият филм, който Бакалова и Костов ще продуцират чрез общата си компания. Те са обещали, че ще осигурят повече възможности за източноевропейските актьори, особено за тези от Балканите. Двамата също така искат да премахнат негативните стереотипи около чуждите акценти и личността на хората от този район.

Снимките по „Триумф“ вече са започнали в България, но засега филмът няма официална премиерна дата.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари