IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Историческо постижение: Хелена Бонам Картър е първата жена президент на лондонската библиотека

18 ноември 2022 14 30

Актрисата е неин член от 1986 година

Снимка: Getty Images

Снимка: Getty Images

В последно време рядко се фокусираме върху книгите. Стрийминг платформите, телевизията и киното заеха огромна част от ежедневието и приковаха вниманието ни към екраните. Вече все по-често чуваме човек да каже, че е гледал филма, но не е чел книгата, по която е направен. А всъщност литературата е един свят, който никога не трябва да бъде изоставян.

Именно защото книгите останаха на заден план, съвсем незаслужено, за малко светът щеше да пропусне една прекрасна новина. Събитието се случва в Лондон и събира на едно място киното и литературата, за да се създаде неразрушим съюз, който в същото време бележи историческо постижение. Промяна, която е напълно възможно да привлече по-младото поколение към библиотеките и книжарниците, карайки го да се потопи в един съвсем нов свят на въображението и описанието.

Преди няколко дни стана ясно, че Хелена Бонам Картър вече заема поста президент на Националната библиотека в Лондон. Тя се превръща в първата жена президент в 181-годишната история на библиотеката. Актрисата, позната на младото поколение от „Хари Потър“ и „Короната“, наследява честта от английския писател Тим Райс.

„Библиотеката наистина е място като никое друго, вдъхновяващо и подкрепящо писатели повече от 180 години, много от които по някакъв начин са повлияли на моята собствена кариера и на тази на актьорите по целия свят“, казва Картър, която е член на борда от 1986 година. По думите ѝ, уникалните ресурси, историята и членовете на библиотеката помагат да се свържат литературните величия от миналото с тези от бъдещето. „Горда съм, че мога да подкрепя това невероятно и жизненоважно заведение“.

От своя страна, представители на библиотеката в Лондон казват, че кариерата на Бонам Картър я свързва с бивши членове на институцията. „Със страст към книгите и историите, както и дългогодишната ѝ любов към библиотеката, Хелена е в идеалната позиция да популяризира този огромен ресурс на креативните и любопитни хора“, казва Филип Маршал, директор на библиотеката.

Актрисата става известна през 1985 година, когато влиза в ролята на Луси Хъничърс във филмовата адаптация на романа „Стая с изглед“, написана от бившия вицепрезидент на библиотеката Е. М. Форстър. По-късно тя изигра мис Хавишам в „Големите надежди“ на Чарлз Дикенс и Юдория Холмс във филмите „Енола Холмс“, базирани на герои, създадени от члена на библиотеката Артър Конан Дойл.

Членове на библиотеката са още писателите Вирджиния Улф, Анджела Картър, Дафни дю Морие, Мюриел Спарк и Берил Бейндбридж, както и актрисата Даяна Риг и художничката Ванеса Бел.

Паулина Порижкова разказва за любовта към Рик Окасек в книга

Една легенда в България: Джон Малкович пристига в Народния театър през февруари

Матю Пери – от ръба на смъртта до мисълта за семейство

Хелена Бонам Картър е назначена на почетната позиция след петгодишния мандат на сър Тим. Нейната роля ще включва работа по нововъзникващи писатели и училищни програми на библиотеката.

За още новини от света на звездите последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари