IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Матю Пери – от ръба на смъртта до мисълта за семейство

20 октомври 2022 14 50

Актьорът пуска мемоара си на 1 ноември

Снимка: Getty Images

Снимка: Getty Images

Матю Пери е готов да сподели цялата истина за живота си.

53-годишният актьор, изиграл един от любимите телевизионни персонажи за всички времена, написа сърцераздирателна и искрена история за преживяванията си, без да спестява никакви подробности. Екранният Чандлър Бинг ще пусне мемоара си Friends, Lovers and the Big Terrible Thing на 1 ноември и ще разкаже за висотите и паденията на славата, какво може да донесе огромният чек и колко е важно да имаш стабилни приятели до себе си.

„Исках да споделя всичко, когато се завърна от тъмната страна. Исках да изчакам докато съм напълно трезвен и далеч от алкохола и зависимостта, за да напиша всичко това. И основното, в което бях сигурен е, че това ще помогне на други хора“, казва Пери пред списание People.

Още в началото на книгата си актьорът шокира читателите, пишейки че едва е избегнал смъртта, когато е бил на 49 години. Публично признавайки тогава, че страда от стомашно-чревна перфорация, Пери скрива от публиката, че прекарва седмици в борба за живота си, след като дебелото му черво се спуква от прекомерна употреба на опиати. Остава в кома две седмици и цели пет месеца в болница, като е трябвало да използва колостомна торба в продължение на девет месеца.

„Когато бях приет в болницата, лекарите казаха на семейството ми, че имам 2% шанс да оцелея. Бях поставен на ЕКМО - машина, която диша вместо сърцето и дробовете ти. А това се казва „Дева Мария“. Никой не оцелява след процедурата“, пише още актьорът. Очевидно обаче той оцелява и започва да се грижи много повече за себе си, като оставя опиатите и алкохола настрана.

Историята с пристрастяването на Пери е известна на всеки фен на „Приятели“. Всичко започва, когато славата от сериала се превръща в твърде голям товар, а хапчетата и алкохолът са перфектното решение. Постепенно обаче ситуацията излиза извън контрол, като Матю споделя, че не помни заснемането на цели три сезона от хитовата поредица.

Ако гледате внимателно „Приятели“ ще видите, че постепенно Пери преминава през различни трансформации на тялото, като отслабва драстично в шести и седми сезон. Именно тогава пристрастяването му става сериозно, след като добавя болкоуспокояващи към алкохола и наркотиците. Причината за това е инцидент по време на ски, който налага използване на хапчета за притъпяване на болката.

В един ужасяващ момент по време на „Приятели“ Пери е приемал по 55 викодина на ден и е стигнал тегло от 58 килограма. „Не знаех как да спра. Ако полицията беше дошла в дома ми и ми беше казала, че ако продължа да пия, ще ме отведе в затвора, щях да започна да си събирам багажа. Не можех да спра, защото болестта и пристрастяването прогресират. Ситуацията става по-зле и по-зле с напредване на възрастта“.

Въпреки че Пери се опитвал да скрие състоянието си, драматичните промени във външния му вид всяка година отразявали състоянието му на трезвеност. Колегите му от „Приятели“ обаче проявяват разбиране и търпение, заставайки до него в този труден момент. „Това е като при пингвините. Когато един от тях е болен или много ранен, другите го заобикалят и го подпират. Разхождат се с него, докато този пингвин отново проходи сам. Това е нещото, което колегите ми направиха за мен“, спомня си той.

За щастие, Пери се опитва да се изчисти и дори казва, че е имало момент, в който е бил напълно трезвен по време на снимките на сериала. „Сезон 9 беше тази година. И познайте кога бях номиниран за най-добър актьор. Това беше моят знак“, признава той.

Откровен за рецидивите си – бил е в рехабилитационна клиника цели 15 пъти – Пери е добре запознат с инструментите, необходими за поддържане на трезвеност. „Вече съм доста здрав“, казва той, шегувайки се, че спира да ходи на фитнес, защото ще злепостави останалите актьори, които играят супергерои.

Въпреки че предпочита да не разкрива от колко време е трезвен, Пери казва, че все още си брои всеки ден без опиати. Признава, че човек научава много през този процес, като това образование трудно може да се изгуби, дори отново да тръгнеш по грешния път. Важното, според него, е да намериш сили да се върнеш в правилната посока, за да можеш да избегнеш смъртта, както е направил той.

За тъмните периоди от живота си, Пери не пази спомени само в главата, но и в цялото тяло. Досега е имал 14 операции на корема, които му напомнят какво е могло да стане, ако не е спрял навреме. „Следващия път, когато си помислих за оксикотин, си спомних какво е да нося колостомна торба и повече не исках да се сещам за това хапче“, разказва актьорът.

Сега Пери е решен повече от всякога да се опита да помогне и на други, които също се борят със зависимостта. Казва, че само за една нощ петима души са поставени на ЕКМО, а други четири са починали. Главният въпрос, на който търси отговор, е защо той е оцелял, а други хора нямат този късмет.

За тези, които четат книгата Пери споделя, че ще бъдат доста изненадани от това колко зле е бил в отделни моменти и колко близо е бил до смъртта. „Вътре казвам, че ако наистина бях умрял, това щеше да шокира хората, но нямаше да ги изненада. И това е много страшно нещо, с което се живее. Така че се надявам, че хората ще го осъзнаят и ще знаят, че тази болест атакува всички. Няма значение дали сте успешни или не, болестта не я интересува“.

Що се отнася до благодарността, Пери е научил, че всичко започва с трезвеност, „защото, ако нямате трезвеност, ще загубите всичко, което сте имали преди“. Преживяванията, макар и невероятно тъмни и трудни на моменти, са направили Матю по-силен във всяко отношение. Самият той е изненадан от своята издръжливост и способността да се съвземе от хаоса и мъчението.

„Исках да разкажа историята, въпреки че е малко страшно да разкажеш всичките си тайни в книга, но аз го направих. Не пропускам нищо. Всичко е там“, категоричен е Пери.

Приятели

Снимка: Getty Images

Хубавото е, че това е книга, чийто край знаем и се радваме, че е такъв. Матю Пери успява да излезе от хватката на опиатите и вече е готов за едно по-чисто и щастливо бъдеще. Въпреки че вече е над 50 години и има няколко провалени връзки зад гърба си, включително наскоро развален годеж, той вярва, че любовта е някъде там и го чака.

В книгата си признава, че преди го е било страх да обича заради пристрастеността си и именно това е слагало край на някои от взаимоотношенията му с жени. По думите му, винаги е намирал нещо грешно в човека отсреща, което го карало да се раздели с него. „Но не може всеки един човек да е грешен. Това е мит. Аз напусках първи, защото си мислех, че ще ме задушат“.

Пери допълва, че е имал огромен страх от любовта, но чрез много усилия го е преодолял. „Това, което се промени в мен е, че нямам интерес да излизам с някого, когото не познавам или не харесвам. Следващият човек, когото ще допусна до себе си ще бъде някой, в когото ще бъда влюбен и няма да се плаша от нещата, които преди ме плашеха“, казва той.

Приятели

Снимка: Getty Images

Една от чертите, които са най-важни за него в един партньор е самоиздръжката, особено във финансово отношение, защото вече е страдал от златотърсачки. Също така Пери търси чувство за хумор, вътрешна и външна красота и грижовност. Това, което може да го отблъсне от една жена, е мисълта за парите.

Сега, убеден в своята трезвеност и сила, Матю е готов за бъдещето и идеята за сватба и деца. „Не ме управлява предишният страх, което е доста различно чувство. Чувствам се по-уверен и не се страхувам от любовта, така че следващото момиче да внимава“, шегува се той. Що се отнася до бащинството, актьорът смята, че ще бъде страхотен в него и няма търпение да има свои деца.

Книгата на Матю Пери Friends, Lovers and the Big Terrible Thing излиза на 1 ноември.

Спомени от „Приятели“: Как Матю Пери е убедил Джулия Робъртс да участва в сериала

Матю Пери създаде модна линия, вдъхновена от „Приятели“

За още интересни новини от света на лайфстайла, културата, модата и звездите ни последвайте в Instagram и харесайте страницата на Tialoto във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари