IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гари Олдман: Имах завидна кариера, но тя избледнява

25 ноември 2022 14 50

Актьорът намекна за отказване от Холивуд

Снимка: БГНЕС

Снимка: БГНЕС

Гари Олдман е едно от съкровищата на Холивуд. Актьорът е познат на зрителите от всяко едно поколение с различна и неповторима роля. Може да го помните като Сириус Блек в поредицата „Хари Потър“, като Уинстън Чърчил в „Най-мрачният час“ или като Гордън в „Черният рицар“. Ако сте го гледали в тези или някой друг от проектите му, няма как да отречете таланта и способността на Олдман напълно да се превъплъщава в персонажите си.

За съжаление на множеството му фенове по света, в това число се включвам и аз, Гари Олдман може съвсем скоро да слезе от кино сцената. В момента той играе в сериала Slow Horses по Apple TV+, който най-вероятно ще бъде последният му проект. За това намекна самият той по време на интервю с Times of London.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Apple TV+ (@appletvplus)

„Имах завидна кариера, но кариерите избледняват, а все пак имам други интереси извън актьорството. Когато си млад, си мислиш, че ще направиш всичко, за което си мечтаеш, но годините си минават“, казва актьорът. Допълва, че следващата година ще навърши 65 и се приближава съвсем близо до 70-те си години. Категоричен е, че не иска да бъде активен в Холивуд, когато е на 80.

Сериалът Slow Horses е базиран на мистериозните романи Slough House, написани от Мик Херън. Освен Олдман, на малкия екран можем да видим още Джак Лоудън и Кристин Скот Томас, а съвсем скоро и гост-участия от Джонатан Прайс, Софи Оконедо и Саския Рийвс. Вторият сезон от шест епизода, чието действие ще разказва за излизането наяве на отдавна заровени тайни от Студената война, които заплашват да донесат проблеми по улиците в Лондон, ще има премиера на 2 декември.

Професионалната кариера на Гари Олдман започва на сцената на Йоркския кралски театър през 1979 година. Актьорът скоро се отправя към Уест Енд, като в крайна сметка играе главната роля в „Сватбата на папата“ през 1984 година, което му печели значителни одобрения от критиците. Въпреки че прави няколко телевизионни изяви, големият му пробив идва като Сид Вишъс в емблематичната рокендрол любовна история „Сид и Нанси“ от 1986 година. На следващата година той участва в биографичния филм на Стивън Фриърс за гей драматурга Джо Ортън, което му носи и първа номинация за БАФТА.

През 1997 година пише и режисира досега единствения си игрален филм – бруталната семейна драма Nil By Mouth с участието на Рей Уинстън и Кати Бърк. Първата му номинация за „Оскар“ за най-добър актьор идва през 2012 година за главната роля в „Дама, поп, асо, шпионин“. Шест години по-късно все пак печели златната статуетка за превъплъщението си в Уинстън Чърчил в „Най-мрачният час“. Миналата година отново попадна сред претендентите заради главната си роля на Херман Манкевич в „Манк“.

Като рождено право на всички английски актьори, Олдман се появява във филмите за Хари Потър. Неговият герой – Сириус Блек – може да бъде видян в третата, четвъртата и петата част от поредицата. В „Хари Потър и Даровете на смъртта: Част 2“ той изпълнява гост-роля като кръстника на Хари.

Гари Олдман – ранимият и чувствителен злодей

Гари Олдман не се плаши от брака. Ожени се за пети път

В разговор през 2012 година по време на филмовия фестивал в Ню Йорк, Олдман беше попитан какво притежава добрият режисьор, а отговорът бе, че той трябва да оставя актьорите си на мира и да знае кога да замълчи.

За още новини от света на киното последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари