IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо в Нидерландия изтеглиха книгата „Краят на играта“ за британското кралско семейство?

5 декември 2023 09 00

В изданието присъстват имена на членове на кралското семейство, свързвайки ги с расистки скандал

Снимка: БГНЕС

Нова книга за британското кралско семейство е изтеглена от печат в Нидерландия заради името на предполагаем коментар за цвета на кожата на Арчи.
Холандският превод на „Краят на играта“ (End Game), вече не е по рафтовете на книжарниците в Нидерландия. Причината е, че в нея се разкрива кой от семейството уж е коментирал цвета на кожата на Арчи, сина на принц Хари и Меган, херцогинята на Съсекс, преди да се роди.

Xander Uitgevers, холандският издател на книгата на Омид Скоби, заяви в изявление за CBS News, че нова версия на книгата ще бъде върната в магазините на 8 декември. „Xander Uitgevers временно изтегли книгата от продажба поради грешка, възникнала в холандското издание“, се казва в изявлението.

За първи път Меган Маркъл разкри, че член на кралското семейство е попитал какъв ли ще бъде цветът на кожата на бебето, което тогава херцогинята на Съсекс очаква през 2021 г. в интервю за Опра Уинфри. Маркъл, която е наполовина чернокожа, роди през 2019 г., а двойката посрещна дъщеря си Лилибет през 2021 г. 

„В месеците, в които бях бременна, все по едно и също време, така че имаме в тандем разговора за това, че няма да му бъде дадена сигурност, няма да му бъде дадена титла, а също и притесненията и разговорите за това колко тъмна може да е кожата му, когато се роди“, каза тя.

„Какво?“ Опра попита. „Кой води този разговор с вас? Какво?“ Хари и Меган предпочетоха да запазят тогава самоличността на човека в тайна. 

В английската версия на книгата, която е критична към кралското семейство, Скоби твърди, че е знаел самоличността на двама души, които са участвали в разговора с Меган, но не ги назовава по правни причини, според BBC News. Но в нидерландския превод на „Краят на играта“ или Eindstrijd се съобщава, че е включено едно име. 

Скоби обаче заяви, че никога не е писал дори чернова, която да включва името. „Никога не е имало версия, която съм създал и в която да има имена“, каза Скоби по време на интервю за RTL Boulevard, предава BBC News.

„За съжаление не говоря нидерландски, не съм виждал екземпляра за себе си, така че ако е имало някакви грешки в превода, сигурен съм, че издателят е овладял ситуацията“, каза Скоби, журналист, който отразява кралското семейство и за когото се твърди, че е близък с Хари и Меган.

Не е ясно как е станала грешката, но издателството заяви, че води разследване. „Правим всичко възможно, за да стигнем до дъното на въпроса, особено защото той е чувствителен“, заяви Ксандър Уитгеверс пред RTL Boulevard. 

Членовете на кралското семейство не са коментирали книгата.

Хари и Меган бяха много открити за раздялата си с кралското семейство, включително за враждата на Хари с брат му, принц Уилям. През 2020 г., след като претърпяват това, което описват като негативно отношение в Обединеното кралство, двамата се преместват в САЩ и престават да изпълняват задълженията си като членове на кралската фамилия. 

В интервюто с Опра в дома им в Калифорния двойката описа лошото отношение от страна на медиите и расистките коментари, които Меган е трябвало да понесе. Те заявиха, че кралското семейство не ги е подкрепяло. Те разкриха повече подробности за напрежението в документален сериал на Netflix през 2022 г. и в книгата на Хари от 2023 г. „Запазено“.

Кралица Елизабет II, която почина през 2022 г., направи изявление след интервюто на Опра, в което се казва „Цялото семейство е натъжено да научи пълната степен на това колко трудни са били последните няколко години за Хари и Меган“. 

„Повдигнатите въпроси, особено тези за расата, са обезпокоителни“, продължава изявлението. „Въпреки че някои спомени могат да се различават, те се приемат много сериозно и ще бъдат разгледани от семейството насаме.

Хари, Меган и Арчи винаги ще бъдат много обичани членове на семейството“. 
Бащата на Хари, принц Чарлз, става крал през 2022 г. Неговият брат, принц Уилям, е следващият в линията за трона.
 

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари

Вал ( преди 4 месеца )
Има ли семейство в което не се обсъжда на кой ще прилича бебето, каква коса и очи ще има, дали ще е по-бяло или по-тъмно и т.н. Защо тези разговори Меган и Хари ги представят като расистки?
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар