IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Два български филма ще се борят за отличие на СФФ

26 януари 2016 10 20

„Жажда“ и „Сняг“ са в Международния конкурс

Светла Цоцоркова. Снимка: СФФ

Светла Цоцоркова. Снимка: СФФ

„Жажда“ на Светла Цоцоркова и „Сняг“ на Венцислав Василев са в Международния конкурс на 20-ия „София филм фест“ (СФФ).

Двата филма са и сред акцентите в секцията „Ново българско игрално кино“ на фестивала. За поредна година две български заглавия ще се състезават за Голямата награда на СФФ. За втори път това е наградата „София – град на киното“ на Столичната община.

В конкурса са 12 първи или втори филма от няколко континента. Започнал като проект от „София мийтингс“, „Жажда“ на Светла Цоцоркова обра овациите на някои от най-престижните кинофестивали по света. Световната премиера на пълнометражния дебют бе в програмата „Нови режисьори“ в Сан Себастиан, а след това филмът е представен в Цюрих, Хайфа, Хамбург, Лондон, Варшава, Люксембург, Минск, където получи специалната награда на журито в конкурса за младежки филми.

Спечели наградата за дебют и за операторско майсторство – на Веселин Христов, на Фестивала на българския игрален филм „Златна роза“.

„Сняг“ е режисьорският дебют на Венцислав Василев, познат като сценарист на интригуващи заглавия като „План за отмъщение“ (носител на „Златна роза“ за дебют) и „Отрова за мишки“ (с награда на Българската филмова академия за най-добър сценарий). Подписът му стои и под историята на „Жажда“ на Светла Цоцоркова, а късометражният му филм „Ръжда“ е селекцията за „Jameson“ на СФФ – 2005.

„В „Сняг“ съм разказал една ясна човешка история. Занимаваха ме взаимоотношенията между баща и син. Сюжетът е изцяло измислен, но по някакъв, много личен за мен начин, простих на баща си с него и надявам се, и той да го е направил“, казва Венцислав Василев.

Кинотворбата разглежда проблемите за избора, прошката и предателството. Главните герои в нея, двама братя – Любака и Гошо, заедно със синовете си – Боби и Марти, ограбват пощенски клон. След обира Любака бяга с плячката, но скоро е намерен мъртъв, а парите са изчезнали. Докато се опитват да открият какво се е случило с тях, Боби иска да разбере и истината за смъртта на баща си. В главните роли са Пламен Великов, Красимир Доков, Ованес Торосян и украинската звезда Владимир Ямненко.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари