Във Франция премина тържествената церемония по откриването на 71-ото издание на кинофестивала в Кан. Председателят на журито Кейт Бланшет и режисьорът Мартин Скорсезе дадоха началото на феста, а „Златна палма“ ще бъде присъдена на 19 май. По традиция много знаменитости позираха на червения килим.

Този път организаторите на фестивала затегнаха контрола и правилата за всички гости. Без значение от звездния статут, всички присъстващи нямаха право да си правят селфи на червения килим.

Имало е и специални правила за шофьорите на автомобилите, с които пристигат гостите на форума.

На фона на секс скандалите в киното, присъствието на жени в журито е осезателно.

„Всичко се променя. Тази година журито се състои предимно от жени и това е забележителна година“, коментира и актрисата Джулиан Мур.

Журито се състои от актрисите Кристен Стюарт, Леа Сейду, режисьорката Ава Дюверне, френския режисьор Робер Гедигян, канадския режисьор Дени Вилньов и руския режисьор Андрей Звягинцев.

Кампанията #Аз също няма да има „директно влияние“ върху това кой ще спечели „Златна палма“, отбеляза на пресконференция Кейт Бланшет, цитирана от Ройтерс. От 21 филма, оспорващи си наградата „Златна палма“, само 3 са режисирани от жени.

Вижте звездите в Кан в галерията ни.