IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стивън Кинг: В изкуството е важно качеството, а не равенството

16 януари 2020 10 50

Писателят е един от гласуващите за наградите „Оскар“

Снимка: Getty

Стивън Кинг разгневи доста от своите фенове, след като се включи в онлайн дискусия относно номинациите за награда „Оскар“. Той е един от членовете на Американската филмова академия и като такъв има право да гласува за победител в три от категориите. Писателят избира „Най-добър филм“, „Най-добър адаптиран сценарий“ и „Най-добър оригинален сценарий“.

След като в понеделник бяха обявени претендентите за награда „Оскар“, много от потребителите в социалните мрежи нападнаха Академията затова, че има само актьори от бялата раса в едни от най-важните категории. Единствено Силвия Ериво, която е номинирана за „Най-добра актриса“ е представител на различното на тазгодишната церемония.

Стивън Кинг

Стивън Кинг. Снимка: Getty

Това разгневи феновете, които искаха да видят номинация за Дженифър Лопес, Акуафина, Еди Мърфи и Лупита Нионго, но такава не беше дадена за нито един от тях. За най-добър филм ще спорят „Имало едно време в Холивуд“, „Жокер“, „Джоджо заека“, „Ирландецът“, „Пълно ускорение“, „Малки жени“, „1917“, „Брачна история“ и „Паразит“. Именно последният внася малко различие в тази категория.

„Паразит“ написа история със своите шест номинации и се очаква да си тръгне с поне една статуетка от церемонията. През 2009 година Академията реши да направи лека промяна в състезанието за „Най-добър филм“ и промени максимума номинирани от 5 на 10. Този ход се прие като знак, че може би ще виждаме повече филми, които не са направени само от представители на бялата раса. Тази година обаче само „Паразит“ е такъв представител.

Всичко това разгневи публиката и започна дискусия в социалните мрежи. В нея се включи и писателят Стивън Кинг. Той призна, че по време на гласуването не се е замислил за равенството в категориите.

„Никога не бих заложил на равенството, що се отнася до изкуството. Избирам качеството. Според мен, всеки друг подход е грешен“, заяви той в Туитър.

Все пак, Кинг добави, че трябва всеки един да получава равен шанс независимо от цвета на кожата си, сексуалната си ориентация или пола. „Не можеш да спечелиш награда, ако не си включен в състезанието“. Явно обаче той не е видял достоен представител, който не е бял, да бъде поставен в категориите.

Ейва

Ейва Давърнай. Снимка: Getty

Изказването на писателя разгневи феновете му и някои коментираха думите му в интернет. Ейва Давърнай, която също е част от гласуващите в Академията, заяви, че се възхищава на Кинг, но мнението му е грешно и невежо. Писателката Роксан Гай също се включи в дискусията.

„Като твой фен, това е доста болезнено за четене“, казва тя на Кинг. 

„Според теб, разнообразието и качеството не могат да бъдат синоними. Те не са различни думи. Качеството е навсякъде, но повечето индустрии залагат на хора, които са представители само на една раса“, добавя Гай. Още една авторка – Н.К.Джемисин изрази недоволството си от мнението на Кинг. 

Джемисин

Н.К. Джемисин. Снимка: Getty

„По дяволите, Стивън. По дяволите. Мислех, че си по-добър от това“, възмущава се Н.К Джемисин. 

Засега няма отговор от Стивън Кинг на тези нападки. Наградите „Оскар“ ще се проведат на 9 февруари в Долби Тиътър в Лос Анджелис.

Тарантино: Бях ограбен! Трябваше да спечеля „Оскар“ за „Гадни копилета“

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари