IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трикове за впечатляване на началници

6 юни 2012 10 10

Как да накараме шефа да си мисли, че работим много усърдно

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Всеки понякога се чувства недооценен на работното място. Въпреки всичките усилия и старание които влагате в труда си, няма кой да ги забележи и възнагради, а на посредствения колега до вас, непрекъснато се случва точно обратното – похвали от началство и колеги, бонуси, допълнителни почивни дни...

Любопитно е защо това се случва на някой, който не влага особено старание в ежедневните си отговорности? Може би той прилага прилага умели трикове, за да направи добро впечатление на шефа? Опитайте и вие и ще видите как без да се престаравате, ще се превърнете във фактор в офиса, на който обръщат внимание.

  • Бъдете пред очите на шефа, колкото се може по-често.Той трябва да ви запомни добре, за да може, когато се отвори място за повишение, вие да сте първият, който ще изникне в съзнанието му. Измисляйте си поводи да ходите при него- предложения за подобряване на трудовия процес, проблеми за дискутиране или само да се допитате до неговото мнение по дадени въпроси. Използвайте всеки появил се повод за среща с него, но без да му губите времето или да ставате досаден. Намерете златната среда и покажете заинтересованост към работата.
  • Запомнете имената и позициите на всичките си колеги, независимо дали са ключови или не според вас. Понякога и най-нископоставения служител в офиса може да ви "светне" за важна информация, която да използвате в своя полза. Опитайте да поддържате балансирана приятелска връзка с колегите си, без да се стараете да ставате прекалено близки и да им се подмазвате.
  • Не прекалявайте с другарствата. Спрете се от прекалено фамилиарничене и социализиране, защото все пак основната ви задача там, е да работите и да показвате резултати. Ако сте прекалено забавен и по цял ден „имате лафче" с колегите, началството може да помисли, че идвате на работа за да се видите с приятели, вместо за да му докарвате приходи. Гледайте да не прекалявате със забавленията и през по-голямата част от времето се придържайте към служебните разговори.
  • По време на оперативки и събрания не бъдете скромни – заявявайте мнението си, но без да прекалявате. Не изказвайте всяка своя мисъл на глас, демонстрирайте уважение към останалите участници в срещата, но покажете на всички, че сте в час с темата на дискусия и можете да допринесете с идеи и решения.
  • Идвайте на работа точно на време или малко по-рано - винаги прави добро впечатление и се опитайте да не отивате почти веднага след пристигането си за кафе, цигара (това вече и без това ще е по-трудно) или на клюка с колегите. Вместо това останете на работното си място и посрещнете колегите и шефа.
  • Също така опитайте да напишете няколко имейла и отговора веднага след идването си на работа, за да знаят всички колко рано сте готови за работа. Пробвайте да паркирате колата си непосредствено пред офис сградата си, за да могат ръководните кадри да забележат това, че сте дошли по-рано още от паркинга.
  • Изпращайте писма и след работно време и в обедната си почивка – все някой ще забележи часовете и ще кимне доволен от вашата отдаденост на службата и готовността ви да оставате до късно. Можете да генерирате кореспонденция и през времето, в което сте си вкъщи – шефът ви ще се впечатли от старанието ви да приключвате задачите си в най-кратки срокове.
  • Докато вървите през фоайетата и коридорите на офис сградата си, винаги носете нещо със себе си, не бъдете с празни ръце. Папки, документи, тефтер, вестници или каквото и да е, което би издавало, че сте зает и сте тръгнали някъде по работа.
  • Дори и работната ви среда да не изисква задължителен дрес код, вие се опитайте все пак да спазвате някакъв бизнес етикет на обличане. Бъдете спретнати и елегантни, винаги с изряден грим и коса – това ще ви отличи като отговорна личност със сериозни намерения и поведение.

КоментариКоментари