IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Учещият работещ човек

29 юни 2012 13 55

Съвети за това как да съвместим работата с решението да се върнем към учението

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Да се върнете към учението, след като студентските и ученически години и навици са отдавна зад гърба ви не е никак лесна работа. Начинът на живот и ежедневието ви вече е устроено по друг начин и нервите ви са далеч по-опънати и чувствителни, отколкото са били тогава.

Добрата новина обаче е, че доказано по-възрастните студенти са далеч по-концентрирани и амбициозни, отколкото са били през късния пубертет и началото на 20-те си години. Това се дължи на факта, че решението им да се захванат пак с учене е абсолютно тяхно, а и по всяка вероятност парите, които се инвестират в процеса, вече изкарват сами.

Фактът, че вече имате някакъв професионален опит, помага да оцените важността на образованието и директната полза на това, което научавате в клас и непосредственото му прилагане на практика в кариерата ви.

От друга страна, ако не сте в състояние да преустановите работа, докато се впускате в постигане на нова образователна степен, ще се сблъскате с някои нови, и за служебния, и за учебния ви опит, проблеми. Затова ето ви няколко съвета как да организирате двата процеса и да гоните максимални резултати и на двете места.

Направете стегнат и оптимизиран график

С натоварената си програма е малко вероятно да успеете да нагласите точен график за целия семестър, както и трябва да сте готови да изпускате най-редовно лекции. Това не означава обаче, че не трябва да се опитате да структурирате нещата стройно и до колкото е възможно точно.

Прегледайте учебната програмата много внимателно и преценете как да организирате времето си. Имайте предвид, че покрай моментите за курсови и тестови работи, ще имате нужда от повече време за подготовка. Говорете с шефа си за едно по гъвкаво работно време: ако оставате на работа до по-късно единия ден, то това би ли могло да означава, че можете да закъснеете на следващия. Обсъдете по-дълги обедни паузи, когато ви се налага да посетите някоя лекция, което да компенсирате с някаква работа събота и неделя, например.

Обяснете положението си на преподавателите

Още в началото на семестъра обсъдете с всеки преподавател ситуацията, в която се намирате и възможностите си да посещавате часовете им. Договорете електронен начин за комуникация с тях – имейли, скайп, телефон или дори Facebook - за да могат те да ви поставят задачи и вие да задавате въпросите, които ви се струват неясни. Дори и най-кратката среща е по-добра от това, да ви мислят за "скатавка" и да ви нарочат за неизпълнителен/на още в началото.

Запознайте се с колегите си

В зависимост от програмата си, вероятно ще имате часове с по-млади от вас студенти, които са все още изцяло посветени на образованието си. Това са най-добрите ви жокери, когато се налага да отсъствате и когато ви липсват записки или нещо не ви е ясно. Сприятелете се с някой, за предпочитане по-отговорен и прилежен, за да можете да сте винаги в час с нещата.

Уговаряйте си, във време, в което сте свободни, срещи за учене и писане на домашни и ще видите как няма да изоставате, макар и да не ходите най-редовно в университета. Новите приятелства също така ще ви накарат де се чувствате като част от студентския поток и все пак да се включите в младежкия дух и преживяване.

Знайте кога да смесвате работата и учението

Има фирми, които отделят специално време и средства, за да инвестират в допълнителната квалификация на служителите си. В България те са малко, но ако сте сред тези късметлии, то шефовете ви би трябвало да проявяват разбиране към увеличилия се обем задължения, които ще имате в този период.

Ако обаче сте се захванали да учите по собствена инициатива, не е добре да носите или правите учебни неща в офиса. Усвоявайте и прилагайте новите концепции, които научавате по време на лекции в работата сi. Не си чатете със състуденти и не пишете курсови, докато сте на работа. Също така е добре да избягвате ползването на офис консумативи за учебни цели – не изглежда добре и вероятно ще ви създаде проблеми с административния отговорник.

КоментариКоментари

( преди 11 години )
пълни простотии!Нали не мислите, че на някой преподавател му пука дали вие работите или не? Мислите ли,че някой ще ви помни или ще се съобразява с вас и вашите проблеми..??
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар