IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-подценяваните лидерски умения на жените

4 март 2014 08 20

Кои са качествата на жените, които мъжете-шефове не винаги виждат

Снимка:Dreamstime

Снимка:Dreamstime

Въпреки че в политиката все повече жени са избирани за лидери, все пак дамите продължават да не са напълно оценени за своите уникални качества и способности, поне в света на бизнеса.

Една жена може да има силна воля, да е трудолюбива, борбена и организирана, да притежава естествени лидерски умения и безпроблемно да управлява много сфери в живота си (семейство, кариера, домакинство) и въпреки това да си остане недооценена от своите шефове, но затова пък експлоатирана до максимум.

Ето и кои са качествата на жените-лидери, които сякаш мъжете подценяват:

1. Жените винаги търсят нови възможности

Когато се сблъскат с предизвикателството, жените търсят нови възможности. Те виждат чашата наполовина пълна, а не наполовина празна. Те се опитват да си вземат поуки от всички неблагоприятни обстоятелства и ситуации. Оптимизмът е техният начин на мислене, защото виждат възможност във всичко.

2. Те имат стратегическо мислене

Често пъти жените виждат това, което мъжете не виждат. Обективният скептицизъм на една жена често я принуждава да види нещата отвъд най-очевидните подробности. Така перспективата на жената се разширява. Повечето жени не биха се поколебали да „обелят главата лук докрай, за да стигнат до гнилото“ или казано с други думи да намерят проблема. Освен това, успешните жени-лидери очакват неочакваното. Те не обичат риска, но често влизат с главата напред в проблемните ситуации, за да могат да ги разрешат. Жените не позволяват егото им да застане на пътя на добрия бизнес, нещо което мъжете са склонни да направят.

3. Те имат страст

Жените като цяло са по-емоционалните лидери. Когато не са доволни от статуквото, те ще искат да направят нещата по-добре и няма да отлагат промяната. Жените обичат да има ред и стабилност, но в същото време искат да имат независимост. Когато се почувстват затворени в рамка, те са готови да излязат от нея, а това им позволява да развиват новите възможности.

4. Те са предприемчиви

Предприемачеството е начин на живот за много жени по света. Дамите могат да бъдат изключително изобретателни в това да си свършат работата по най-експертния начин и то без да се разсейват. Жените-лидери умеят да запазват своята концентрация, без това да вреди на тяхната мотивация или на тяхната креативност.

5. Те са целенасочени и грижовни

Жените-лидери работят усилено, за да не разочароват не само себе си, но и другите. Често те имат високи стандарти за работата си и са много внимателни към детайла. Освен това те са грижовни по природа и са отлични слушатели и комуникатори. Те достигат до по-бързи и по-стабилни консенсуси, когато работят в екип.

6. Те създават добри екипи

Жените са спойката на обществото. Когато усетят нарастващото напрежение и задаването на потенциални проблеми, те поемат отговорността, за да намерят начин да избегнат лошото. Жените обикновено са тези, които осигуряват фундаменталните корени на семейството като въвеждат традиции, ръководят домакинството, задвижват семейната логистика и т. н. Точно заради тези свои качества жените-лидери успяват да изграждат добри екипи, което от своя страна осигурява чувство за приемственост в бизнеса.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари

http://www.y ( преди 10 години )
Анонимен ( преди 10 години )