IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Грешките, които младите правят при търсене на работа

28 февруари 2014 07 40

Един от най-трудните етапи в живота на всеки човек е търсенето на работа веднага след дипломирането

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Намирането на работа не е лесна задача, особено когато човек току що е завършил. Младите хора се изправят пред порочния кръг, в който се търсят служители с опит, а такъв не може да се натрупа, освен ако човек все пак не работи някъде. 90% от стажовете пък са неплатени и се оказва, че намирането на работа е едно истинско предизвикателство.

Ако вие сте от младите хора, които тепърва се сблъскват с този проблем, вижте кои са най-честите грешки при търсене на професионална реализация. В случай, че успеете да ги избегнете, ще бъдете с една крачка напред пред конкуренцията.

1. Опитвате се да бъдете „момчето/момичето за всичко“.

Може да имате голям опит в извънкласните и доброволчески дейности, но един работодател иска да знае точно по какъв начин ще дадете своя принос за неговия отбор. Разбира се, може да кандидатствате за работни места, които не са пряко свързани с вашето образование. Все пак обаче нещо във вашата автобиография или по време на интервюто трябва да доказва, че вие сте подходящи за дадената позиция. Например: „Моята работа в студентския вестник ме научи как да управлявам един проект в рамките на определен бюджет и краен срок“.

2. Мислите, че работодателите са тези, които ще търсят ценен кадър като вашата личност.

Някога, някъде по света наистина фирми са си харесвали определени студенти, на които са предлагали работа след дипломирането. Такива неща обаче не са се случвали и не се случват в България. Ако искате да бъдете забелязани, подобрете своята автобиография, постоянно разглеждайте за свободни позиции и говорете със свои познати.

3. Не се отнасяте специално към своята автобиография и мотивационно писмо.

Когато кандидатствате за работа, отделете време, за да разберете повече за компанията и хората, които я управляват. Ако имате възможност научете името на човека, който ще преглежда автобиографиите на всички кандидати и се обърнете лично към него в своето мотивационно писмо. По този начин ще покажете лично отношение и ще се откроите. Не забравяйте, че трябва да премахнете ненужния опит от своята автобиография.

4. Питате само за работни места, които са обявени.

Факт е, че много работни места не се публикуват в онлайн сайтовете за търсене на работа. Ето защо не трябва да губите надежда, че фирмата, в която мечтаете да работите, всъщност не търси нови хора. Опитайте – нищо не ви коства. Изпращайте мотивационни писма заедно със своите автобиографии. Не забравяйте да бъдете оригинални (но не прекалено), за да направите впечатление и наистина да ви потърсят.

5. Нямате достатъчно добър имидж в социалните мрежи.

Може би смятате, че добрият профил в LinkedIn е всичко, от което имате нужда. Помислете обаче отново. Много работодатели използват Google, за да намерят информация за кандидатите, разглеждат Facebook, Twitter и Instagram профили. Могат да се натъкнат дори на неподходящ коментар от преди две години. По тази причина трябва да сте сигурни, че личността, която показвате в интернет, е достатъчно надеждна.

6. Обличате се като студенти.

Дори да не кандидатствате в адвокатска кантора, където трябва да се спазва по-официален дрескод, това не ви дава право да ходите с дънки и суитшърт. Все пак трябва да се съобразите със самия факт, че отивате на интервю за работа.

7. Мислите, че сте прекалено тясно специализирани.

Това, че сте завършили счетоводство, не означава, че може да работите единствено и само в счетоводна фирма. Почти всеки бизнес се нуждае от човек, който да разбира от числа и сметки. С други думи, не се ограничавайте и потърсете допълнително възможности за работа.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари

Анонимен ( преди 10 години )