IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Snimka Posoka Boec

Тайните на добрата презентация

30 май 2014 08 00

Как да презентирате толкова добре, че дълго време всички да говорят за вашето представяне

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Някои хора са страхотни презентатори. Те просто умеят да говорят добре, да изразяват тезата си ясно и точно, да убеждават другите хора. Други хора пък не са родени с презентаторски умения.

Това обаче не означава, че те не могат да се научат да правят добри презентации. Всъщност в тази работа се изисква много практика, за да се достигне високото ниво, към което всеки се стреми. Е, нужни са и някои важни съвети.

Тайните на добрата презентация са:

1. Никога не дръжте лекция. У дома, родителите ви са били тези, които са ви държали лекция, когато сте се държали лошо. В университета лекцията е това, което се случва, когато имате предмет при някой наистина скучен професор. В бизнеса лекцията е това, когато презентаторът използва слайдове и говори по точки. Не бива да карате хората да ви слушат, докато вие си четете опорните точки.

2. Играйте с емоциите на хората. Целта на презентацията е човек да предизвика желаната емоция у своята аудитория. В повечето случаи хората са скептични и незаинтересовани. Ето защо човекът, който говори, трябва да умее да променя настроенията и емоциите на аудиторията. За целта структурата на презентацията трябва да минава през различни етапи:

- Привличане вниманието на хората към проблема;

- Споделяне как проблемът може да бъде решен;

- Внушение, че точно вие сте човекът, на когото трябва да се доверят;

- В последния етап хората вече трябва да са убедени, че е нужно да работят с вас.

3. Разказвайте истории. Страхотните презентации винаги са колекции от истории. Една история може да бъде кратка и поучителна или пък интересна и кратка – като анекдот. Историите винаги подбуждат емоционалната реакция на хората, които ви слушат.

4. Използвайте „пътни знаци“. Те са навсякъде по пътищата, а присъствието им във вашата презентация също е задължително. В бизнес презентациите трябва да имате слайдове, в които да показвате факти, таблици и графики. Не прекалявайте обаче, а ги използвайте разумно – само когато трябва да докажете тезата си или да онагледите нещо, което казвате.

5. Не усложнявайте прекалено нещата. Говорете така, че хората да ви разбират и да искат да продължават да ви слушат. Няма смисъл от прекалено използване на високопарен изказ. По този начин рискувате само да отегчите аудиторията. Разбира се, не бива да си позволявате да говорите и така, сякаш сте си у дома.

6. Използвайте личния подход. Изберете си един човек от публиката и говорете лично на него. Всеки път, когато презентацията ви минава в друг сегмент, използвайте същата тактика, но с различен човек. По този начин правите хората по-съпричастни с презентацията.

7. Използвайте правилото 20/20. Презентацията ви не бива да бъде по-дълга от 20 минути. За сметка на това обаче трябва да я репетирате поне 20 пъти.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари

Юнона ( преди 6 години )
Кратко, ясно и полезно! В допълнение мога да споделя, че №6 помага и срещу сценичната треска. Избираш си някого, усмихваш му се, докато говориш и сякаш забравяш за пълната зала, която те слуша. Всичко става много по-леко и приятно :)
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Анонимен ( преди 6 години )