IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Snimka Posoka Boec

Как да увеличите своите влияние и авторитет

21 май 2015 07 30

Няколко кратки съвета

Снимка: outnow.ch

Снимка: outnow.ch

Авторитетът се печели, а не се дава даром. Дори някой да ви е дал възможност да управлявате влияние (например, заемате управленски пост), ако вие не съумеете да спечелите уважението на своите подчинени, няма да можете да ги управлявате добре.

Авторитетът може да се измери по всякакви начини: чрез социално влияние, чрез положение в определена ниша или индустрия. Чрез слава и имидж и др.

Ние живеем в един свят, в който някои хора имат повече власт от други и въпреки това възможността да управляваш, а другите да те следват доброволно, не се полага даром. Трябва да я заслужите.

Ето и пет съвета, които ще ви помогнат:

1. Казвайте мнението си и се придържайте към него.

В бизнес средите е много важно да можете да заявявате открито мнението си и да се придържате към него. Така вашите подчинени ще разберат, че заслужавате доверието им. Може да става въпрос за мнението ви за работата или за живота ви, или пък за ваш клиент. Важното е да имате ясна и категорична позиция.

2. Учете се от другите.

Хората, които искат да командват другите, често се държат като учители и дори като професори. В действителност, вие трябва да умеете да се учите от другите хора. Способността ви да се отнасяте с уважение към чуждото мнение е важна за начина, по който ще ви възприемат. По-добре потискайте от време на време егото си, иначе може да загубите уважението на подчинените си.

3. Разширявайте гледната си точка.

Хората, които получават някаква власт, дори и малка да е, често се опитват да се придържат към мнението само на своето най-близко обкръжение. Те вярват и слушат само най-доверените си хора, като умишлено избягват да чуват гледната точка на по-чужди хора. Не го правете, ако искате да продължите да разширявате собствените си възгледи. Не се ограничавайте сами!

4. Давайте ясни отговори.

Има един вид шефове, които се опитват да угодят на всички, за да не обидят някой свой подчинен. Има други началници, които пък изобщо не ги е грижа за желанията на служителите им и ги игнорират. В действителност, когато човек разполага с власт, той трябва да поеме отговорността да се справя и с положителните, и с отрицателните отговори.

5. Печелете доверие като показвате, че сте уязвими.

Дори и най-големият шеф е човек. Колкото и власт да има, той пак може да има пристъпи на страх, да прави грешки, да се чувства объркан, нещастен и др. Повечето лидери избягват да показват своите слаби страни, но пък хората вярват на индивиди, които се държат естествено и максимално човешки.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари