IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„За“ и „против“ сприятеляването с колеги

19 май 2015 10 51

Съвети до каква степен е редно да сте близки с хората в офиса

Чанинг Тейтъм и Джона Хил са приятели-колеги във филма "Внедрени в час"; Снимка: outnow.ch

Чанинг Тейтъм и Джона Хил са приятели-колеги във филма "Внедрени в час"; Снимка: outnow.ch

Да работиш в офис от 9.00 до 18.00 часа може да бъде наистина трудно, особено ако не си в приятелски отношения с колегите си.

Ако скоро сте започнали нова работа – нормално е да се опитате да се сприятелите с хората, с които ще прекарвате по 8 часа на ден.

И все пак бъдете внимателни. Колкото и да са готини колегите ви, опитайте се да не ги превръщате в свои довереници, в приятели на „по питие“ или в компания за купони. Винаги има риск да смесите вашите лични и работни взаимоотношения по един негативен начин.

Ето и няколко съвета до каква степен е редно да се сприятелявате с колегите си:

„Против“ да избягвате сприятеляването

Важно е да се опитате да опознаете хората, с които работите, макар и да не е задължително. Все пак би било добре да работите в общност, в която цари хармония и обща симпатия. Тоест, ако се държите прикрито и резервирано с хората в офиса си, те може да се настроят зле към вас. Затова опитайте се да създадете едни позитивни, приветливи отношения и отвъд професионалното общуване.

„За“ да не ставате най-добри приятели с колега

Не е добра идея да си търсите най-добър приятел сред колегите си. Все пак има вероятност с този човек да се капсулирате, да си станете самодостатъчни и да спрете да общувате с другите колеги. Така целият екип може да се настрои срещу вас двамата/двете. Това важи с особена сила, ако се сприятелите твърде много с шефа си. Със сигурност ще тръгнат клюки, които няма да са особено добронамерени.

„Против“ да насилвате сприятеляването

Вие може да искате да бъдете приятели с колегите си, но това не означава непременно, че те ще искат да бъдат приятели с вас. Някои хора предпочитат да запазят работните и личните си отношения отделни. Не се опитвайте да изградите приятелство, ако виждате че нещата стават насила. Ако вашите колеги откликват на опитите ви за по-близки контакти – добре, ако не – не насилвайте нещата, за да не станете досадни.

„За“ да се сприятелите с колегите

Дори да се сближите много с определени свои колеги, избягвайте да купонясвате с тях, особено ако ще консумирате повечко алкохол. Една – две чаши вино са в реда на нещата, но пиянска нощ с колегите е възможност да се превърнете в обект на клюки. Колкото и да са ви близки определени хора от офиса, винаги се стремете да показвате пред тях най-доброто си поведение, за да избегнете неудобни ситуации.

„Против“ да се държите прекалено приятелски онлайн

Възможно е да се сприятелите много с даден човек от офиса, но внимавайте с онлайн кореспонденцията си с този колега. Едва ли искате вашата професионална репутация да бъде опетнена от тези твърде дълги разговори в чата. Освен това има риск да разкриете твърде много за личния си живот и тази информация да стане общо достояние за всичките ви колеги. Просто бъдете внимателни със споделянето. Ако все пак решите да изпратите заявки за приятелство на повечето си колеги във Facebook, внимавайте какви снимки публикувате или променете настройките си за поверителност. Не е добре колегите ви да ви гледат как се мотаете на плажа по бански по време на отпуска ви, докато те работят в офиса.

„За“ да си намерите ментор/наставник

Ако си станете близки със своя мениджър или началник – това е отличен начин да си осигурите препоръки за бъдещето. И все пак избягвайте да се превръщате в най-добър приятел на шефа. Гледайте вашите разговори да са само професионални, без да навлизате в лични подробности.

Фокусирайте отношенията си със своя шеф в това да се учите от него, да му искате съвети за кариерата си, да го използвате за създаването на още полезни контакти и др.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари