IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шефът ви „психопат” или „социопат” е?

10 август 2015 13 02

Има ли за какво да се тревожите?

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Ако не се осигурявате сами, вероятно поне веднъж сте си мислили, че шефът ви е луд. Вероятно дори сте прошепвали на глас: „Този човек е психопат!” или пък сте казвали на колеги: „Сериозно, шефът ни социопат ли е или просто се държи така с мен?”

Повечето хора използват понятията „психопат” и „социопат” като синоними. Какво обаче в действителност означават те?

„Психопатите са садисти, чиято основна цел е да манипулират и нараняват другите, като получават удоволствие от това. Това е начинът им на живот и те нямат никакви задръжки и граници в поведението си”, обясни психиатърът д-р Дейвид Райс.

Психопатите живеят в „света на злото”. За разлика от тях социопатите имат проблеми с това да различат кое е добро и кое зло, кое е правилно и кое грешно.

„Психопатът различава ясно, кое е добро и кое зло и избира злото като не му пука за всичко останало”, сподели Райс.

Ако шефът ви попада в сферата на социопатите, има голям шанс да не го забележите.

„Шефовете-социопати се държат нормално в 80 % от времето. Те могат да бъдат разумни и справедливи, ако това отговаря на интересите им. В противен случай са готови да минат всякакви граници, без се интересуват, кого ще прецакат и наранят”, каза още Дейвид.

В корпоративна Америка „социопатията” се приема като положителна черта у изпълнителните директори на големи компании.

Как да разберете дали шефът ви е социопат или психопат?

Психопатията е много рядко явление, среща се в рамките на 1 % от хората на Земята. Шансът вашият шеф да е такъв е почти нулев. Този тип хора освен това са самотници, така че е по-вероятно да обитават някое мазе, а не заседателната зала. Социопатите също са по-дистанцирани от повечето си служители. Те се отличават с една безкрайна амбиция и жажда за власт и пари, която понякога ги кара да действат ирационално и крайно спрямо другите, дори това да застрашава аспект от живота на подчинените им.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари