IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо не ви звънят за интервю за работа?

2 ноември 2015 11 00

Възможни причини, заради които се проваляте

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Изпратили сте автобиографията си на много места, но от нито едно не получавате обаждане? Очевидно има някакъв проблем и то във вас. Причините могат да бъдат много, но вероятно става въпрос за информацията, която подавате към фирмите.

В случай, че търсенето ви на нова работа не се увенчава дори с малък успех, а именно – обаждания за интервюта, трябва да прегледате своята автобиография. Може би именно там се крие вашият неуспех.

Ето и кои биха могли да бъдат грешките ви:

Не сте прочели внимателно инструкциите

Някои работодатели имат конкретни инструкции за това по какъв начин можете да кандидатствате при тях за работа. Всеки, който не следва инструкциите, ще бъде пренебрегнат, дори и да е достатъчно квалифициран. Повечето работодатели получават достатъчно автобиографии на подходящи кандидати, така че имат свободата да „дисквалифицират“ останалите (дори за дреболии).

Не сте описали по какъв начин вашите опит и умения са подходящи за позицията и компанията

В автобиографията си може и да сте описали местата, на които сте работили, както и длъжностите, които сте заемали, но това не е достатъчно. Потенциалните ви работодатели имат нужда да разберат по какъв начин натрупаният ви опит във фирмата „X“ ще ви помогне да се справите по-добре с работата, за която кандидатствате. Не изреждайте факти просто така, а описвайте всичко с мисълта по какъв начин може да обвържете информацията с позицията, към която сте се насочили.

Разкривате възрастта си

Възрастовата дискриминация по отношение на работата е против всякакви норми и ценности, но тя все още се случва. Факт е, че работодателите предпочитат по-млади служители, дори те да нямат толкова богат опит, колкото по-възрастните си колеги. И макар да не сте написали директно възрастта си в своята автобиография, има много детайли, по които тя може да се разбере. Ако се притеснявате, че сте по-възрастни, отколкото се желае за дадена позиция, просто бъдете по-предпазливи. Направете си друг имейл, ако в настоящия си имате включена годината на раждане. Не пишете и годината си на завършване. Опитът ви в работа отпреди 10-15 години също не е много актуален.

Описали сте какви са били вашите отговорности, вместо какви са били постиженията ви

Всеки работодател може да прехвърли отговорности на своите служители, но колко от служителите ще се похвалят с много постижения? Ако вие имате такива, задължително ги опишете по някакъв начин в автобиографията си. Все пак трябва да блеснете с нещо пред останалите кандидати.

Вашата автобиография не съдържа достатъчно информация

И така – в автобиографията си не трябва да прекалявате с информацията, но тя не трябва да бъде и прекалено малко. С второто рискувате да не отбележите важни факти, които да ви направят по-предпочитан кандидат. Най-добре оформяйте автобиографията си индивидуално – тоест спрямо всяка работа, за която кандидатствате.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари