IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Умни родители - умни деца. Глупави родители ...

11 август 2011 06 51

Почти половината от интелекта дължим на родителите си

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Крушата наистина не пада по-далече от дървото, било то за хубаво или за лошо.

Какво означава това ли?

Според резултатите на британско изследване, почти половината от интелекта дължим на родителите си, тъй като той е закодиран по рождение в нашите гени.

Оказва се, че колкото и да е важно образованието, то не формира интелектуалните ни способности изцяло. Около 40 на сто в т. нар. "кристализиран тип интелигентност", или способността да се придобиват знания и умения, е запечатана чрез нашето ДНК.

Една друга способност, тази за абстрактно мислене под напрежение, е управлявана от генетиката в още по-голяма степен - 51 на сто.

Ръководителят на изследването Иън Диъри от Единбургския университет е достигнал до тези изводи, след като е изследвал кръвта на над 3 500 души от Англия и Шотландия чрез проследяване на около половин милион генетични маркери.

Това става възможно благодарение на нов метод за генетичен анализ, според който разликите в човешкия интелект се дължат на генетични вариации.

Все пак Диъри добавя, че хората с посредствено интелектуално наследство не трябва да се чувстват обречени, тъй като с повече усърдие (и желание) липсата на по-стабилен интелектуален багаж от родителите може да бъде компенсирана отчасти.

Или отново старата приказка, гласяща, че който се учи, той ще сполучи...

Автор на статията:
Милена Димитрова

КоментариКоментари