IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бебетата чуват и помнят музика още в утробата

12 ноември 2013 15 00

Новородените помнят песните, които са чули в утробата до четири месеца след това

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Човек никога не е прекалено млад, за да се научи на нещо ново. Изглежда бебетата са по-подготвени за външния свят, отколкото се смята. Новородените вече имат спомени за мелодии и песни, които са чули още в утробата на своята майка. Ново изследване установи, че бебетата могат да помнят определена музика до няколко месеца след своето раждане.

Точно както един голям човек, колкото повече едно бебе слуша определена песен, докато все още не е родено, толкова по-позната му е тя, след като вече се появи на бял свят. Ефектът на разпознаването е особено видим до четири месеца след раждането. Резултатите от изследването показват, че бъдещите майки, които слушат класическа музика с надеждата да помогнат в развитието на детето си, определено не си губят времето.

Финландски изследователи направили експеримент, в който участвали 12 бременни жени. По време на първия етап от проучването всички те трябвало да слушат диск с еднакви песни. Доброволките били помолени да пускат диска силно поне по пет пъти седмично през последните три месеца от бременността.

Вторият етап от експеримента включвал участието на новородените бебета, които били разделени на две групи. Първата група слушала позната песен от диска, а втората група малко по-различна версия на тази песен. Чрез измерване на мозъчните вълни станало ясно, че слушането на идентичната песен въздейства повече на първата група бебета.

Колкото повече бременната майка слуша определена мелодия, толкова по-разпознаваема е тя за новороденото ѝ бебе. Известно е, че бебетата могат да чуват външните шумове, докато са в утробата, но доста приглушено. Настоящото изследване показва обаче, че тези спомени са временни и най-често се запазват до четвъртия месец.

Според учени от Университета на Хелзинки излагането на музика, докато бебето е в утробата, може да повлияе върху критичния период от развитието на мозъка. Това означава, че бебетата са способни да научат нещо още от най-ранна възраст и че последиците от наученото остават видими в мозъка за дълго време, пише вестник Daily Mail.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари