IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Добри причини да се ожените, докато сте млади

22 ноември 2013 14 20

Според няколко американски изследвания, по-ранният брак прави хората по-щастливи

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Напоследък средната възраст, на която хората от западните общества сключват брак, все повече се покачва. Средно жените минават под венчило на 27, а мъжете на 29 години, за разлика от 1990 г., когато жените са ставали булки средно на 23 години, а мъжете-младоженци на 26 (данните са за САЩ).

Тенденцията за забавянето на брака си има своите предимства – по-нисък процент на разводите и по-високи доходи за жените. В същото време изследванията показват, че по-ранното обвързване, в рамките на 20-те години, също носи доста ползи, пише вестник Huffington Post.

Ето и пет причини, защо трябва да се ожените/омъжите в 20-те си години:

1. Ранният брак може да ви направи по-щастливи.

Според едно американско изследване (публикувано в National Marriage Project's 2013) най-висок процент от хората на възраст 20-28 смятат себе си за щастливи, ако имат брачен партньор, за разлика от необвързаните хора от този възрастов диапазон. Нещо повече, най-голям брой от жените, които описват брака си за „много щастлив“, са се омъжили, когато са били на възраст 24-26 г. Освен това проучване от 2010-та установи, че най-веселите сватби се организират от двойките, които са на възраст 22-25 г.

2. Мъжете ще натрупат повече пари.

Анализът на данните на американско статистическо изследване от 2008-2010 разкрива, че сред мъжете в средата на 30-те години, тези които са се оженили през своите 20 години са с най-високо равнище на доходите. Икономистите са установили, че женените мъже печелят повече от неженените, дори като се вземат предвид и други фактори, като възраст и образование.

3. Ще се насладите на повече секс.

Двойките, които се женят в своите 20 години са склонни да имат по-чести сексуални контакти с партньора си, отколкото тези, които се женят по-късно . В изследване от 2011 г. на Дана Рьоц от Харвардския университет, се казва, че „с всеки четири години отместване на границата за сключване на брак, двойките правят секс един път по-малко в месеца“. Нещо повече, женените хора като цяло имат по-редовни сексуални контакти, отколкото неженените. Това значи, че колкото по-бързо се ожените/омъжите, толкова повече ласки ще получите между чаршафите.

4. Ще пиете по-малко алкохол.

Проучване от 2012 г., публикувано в списание „Journal of Health and Social Behavior“ е установило, че женените и сериозно обвързаните млади хора отчитат по-ниска честота на пиянство, отколкото тези, които не са в сериозна романтична връзка. Бракът и ангажираността вероятно носят със себе си повишено чувство за отговорност и по-малко активен социален живот, което води до по-рядка консумация на алкохол.

5. Няма какво да спечелите от чакане.

Изследванията показват, че няма полза да забавяте брака, само за да постигнете целите си в кариерата (най-честото оправдание на двойките). Социолозите Глен Норвал и Джеръми Юкер заявяват, че 25-годишен човек, който има отлична перспектива за брак, не трябва необмислено да пропуска тази своя възможност, само защото той/тя не се чувства в идеалната възраст за семейство. Освен това, хората с по-късен брак имат повече затруднения в създаването на поколение.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари