IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Анимационните герои вредят на децата

30 март 2014 10 00

Освен това възпрепятстват абстрактното мислене на малчуганите

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Възможно ли е Мики Маус да вреди на интелекта на детето ви? Според учените от Канада това е точно така. Преди няколко дни се появи противоречиво тяхно проучване, направено в университета в Торонто, в което се твърди, че малчуганите трябва да разглеждат повече книги с факти от естествения свят, а не такива с приказни и анимационни герои.

Проучването по-специално показва, че в книгите, където главните герои са животни с човешки характеристики – говорят, носят човешки дрехи, имат човешки качества – точно като Мики Маус, Гарфилд и Мечо Пух, могат да навредят на развитието на децата, които са на около 5 години или по-малки.

Въпросното проучване вероятно ще възмути милиони родители, които са израснали с такива истории, книги и филмчета. Изследователи от Факултета по приложна психология в Торонто обаче смятат, че тези говорещи животни объркват децата и ги възпрепятстват да усвояват реални научни факти за истинския животински свят.

Интересното е, че говорещите животни са включени в книгите, датиращи още от басните на Езоп в Древна Гърция. В съвременната култура тези герои са част от повечето детски филмчета и телевизионни предавания. Психолозите съветват родителите и учителите обаче, да обмислят възможността да използват повече документални или енциклопедични книги, в които се използва истинска фактология при описанието на биологичния свят.

Авторите на изследването казват: „Тези книги, пълни с говорещи животни, не само възпрепятстват фактическото обучение, но също така пречат на абстрактното мислене на децата.“

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари

Katnip ( преди 10 години )
Глупости. И какви точно научни факти ги възпрепятстват да възприемат? Теорията на относителността им убягва или? Всичко ще научат по-рано или по-късно. По скоро са вредни детските канали, от които ги заливат с тонове реклами за всякакви глупави играчки.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар