IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да съставите списъка с гостите за сватбата си

10 септември 2014 08 32

Въпроси, на които трябва да си отговорите преди това

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Заедно с всички отговорности, свързани с организирането на сватбата, съставянето на списъка с гостите е може би едно от най-натоварващите неща в подготовката за големия ден. След като сте определили мястото, където ще се проведе събитието и сте си определили бюджет, време е да решите кои близки до вас хора да поканите. Едва ли може да угодите на всички, така че бъдете готови за някои недоволни погледи и дори забележки.

Има няколко въпроса, които ще ви помогнат да съставите списъка с гостите за сватбата си по-лесно. Ето ги и тях:

1. Колко души може да поканите? Това зависи най-често от мястото, където ще се проведе сватбата ви и от парите, с които разполагате. Ако максималният брой например е 100, придържайте се към него, дори да ви се иска да поканите още хора.

2. Роднини и приятели? Разбира се, най-близките хора от вашето семейство са сигурни присъстващи. Оттук нататък трябва да решите кои роднини си заслужава да поканите на своята сватба. Може би имате братовчеди, с които почти не си комуникирате и не сте се виждали от години – преценете дали за тях има място и ако не сте сигурни, вероятно трябва да отстраните някои от тях. От друга страна близките ви приятели, макар и да не са ваши кръвни роднини, са много по-задължителни гости на събитието.

3. Трябва ли да поканите колеги? Зависи от отношенията ви с вашите колеги. Ако сте като приятели, то може би трябва да поканите най-близките си от тях. Ако обаче не сте в състояние да поканите всичките си близки колеги, вероятно е по-добре да не каните никого от тях.

4. Искате ли да присъстват деца? Малките деца изискват по-специално отношение и в много случаи трябва да им осигурите различно меню и някакви забавления. Ако не ви допада идеята, най-добре поканете само родителите, без техните наследници.

5. Могат ли необвързаните ви роднини/приятели/колеги да си доведат придружител? В случай, че бюджетът ви не го позволява, най-добре не канете хора на сватбата си, които познавате бегло или изобщо не сте ги виждали.

6. Трябва ли да си направите списък с „резервни гости“? От хипотетичните 100 гости, със сигурност ще има някои, които няма да имат възможност да дойдат на вашия празник. Ето защо може да си направите списък с „резервни гости“, които да поканите, ако някой се откаже.

7. Колко от гостите ще бъдат по време на церемонията? Подписването в гражданското и църковната церемония са моменти, на които е добре да присъстват само най-близките ви хора. Ето защо трябва да помислите кои от гостите си да извикате направо за ресторанта и кои още за церемонията.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари