IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо някои хора не искат да имат деца

21 август 2015 12 30

Не всички искат да бъдат родители

камерън Диас вече е омъжена, но не мисли за наследници; Снимка: Getty Images

камерън Диас вече е омъжена, но не мисли за наследници; Снимка: Getty Images

Казват, че да имаш дете е най-хубавото нещо, което може да ти се случи. Макар че отглеждането на един човек от малък до голям е огромна отговорност, изисква много време, внимание и старание. „Децата са истинското щастие и смисълът на живота“, споделят някои.

По-голяма част от хората наистина мислят по този начин и това е страхотно! Все пак човек трябва да даде живот, да предаде знания, да „съгради“ друг човек. Но нима останалите хора, които целенасочено и осъзнато избират да нямат деца, са обречени на нещастие и безсмислен живот?

Всеки човек има право да преценява как да живее и дори преценката му да не съвпада с тази на повечето хора (стига да не им вреди), тя не бива да бъде подценявана. Всъщност наистина има хора, които избират да прекарат живота си без да се превръщат в родители. И са щастливи жени, мъже и съпрузи.

Споделяме ви причините, заради които една 28-годишна жена не желае да има наследници. Тя не изключва възможността след години в нея да се появи желание да стане майка, но по-скоро е на мнение, че това едва ли някога ще се случи. Ето защо:

1. Много екологични проблеми могат да бъдат смекчени, ако има по-малко хора на планетата

Жителите на Земята надхвърлят 7 милиарда и с упорити темпове броят им расте. На всички е ясно, че пренаселването на планетата ни е сериозен проблем, заради който човечеството (и животните, и природата) вече започват да страда. Хората в развиващите се страни, които са по-необразовани, раждат по много деца, което допълнително влошава този проблем.


2. Невъзможността едно дете да бъде опазено от несигурното бъдеще и климатичните промени

Има много мрачни прогнози за нашата планета, които не вещаят нищо добро на нейните обитатели. Възможно е да избухне нова световна война, но е възможно и това да не се случи. Сигурно е обаче, че климатичните промени ще се случат и те няма да са в полза на човека. Един възрастен сега може и да не стане тяхна жертва, но шансът неговите наследници да се превърнат в такива, е много по-голям.

3. Все още има места, които могат да бъдат посетени, преди да изчезнат

Разбира се, хората с деца не са застопорени на едно място, но е факт, че малчуганите усложняват много всяко пътуване. Освен това има места, на които определено не е препоръчително или пък подходящо да се ходи с малки деца. Някои хора предпочитат да опитат от почти всичко и да видят почти всичко, докато все още са млади, енергични и адаптивни. Те биха избрали да се любуват на застрашените видове животни в Африка или пък в Азия, вместо да седят на пързалката или пък на люлката до детето си.

4. Пари за благотворителност

Отглеждането на дете е голям разход. Това са много пари, които се инвестират в една личност, но които в същото време биха помогнали на повече хора едновременно. Хиляди деца в Африка нямат достъп до чиста питейна вода и определена сума би помогнала на много от тях да имат по-щастлив и улеснен живот. Разбира се, има много благотворителни каузи, които заслужават подкрепа, а с парите за отглеждането на едно дете, могат да се подпомогнат поне няколко от тях.

5. Защото никой не е задължен да има деца

Времената се променят и съзнателният избор човек да няма деца вече не е нещо „ненормално“ или пък срамно. Много известни личности като Камерън Диас, Дженифър Анистън, Опра Уинфри, Джордж Клуни, Ким Катрал и други избират да живеят живота си без наследници. Тях съдите ли ги?

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари

88 ( преди 8 години )
А защо хората решават да имат деца?
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
и аз ( преди 8 години )
Четох някъде че и Камерън Диас прави опити, но засега неуспешни
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
az ( преди 8 години )
Дженифър Анистън и Джордж Клуни явно са си променили мнението, защото ще имат деца,
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар