IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До два часа телевизия на ден прави детето ви по-умно

2 януари 2019 07 00

Ограничете престоя му пред екрана

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Всеки родител иска детето му да е умно, за да успее в живота. И вие можете да му помогнете, като ограничите всички вредни влияния върху мозъка му. Скорошно изследване показва, че като за начало трябва да ограничите достъпа му до телевизия, лаптоп, таблет и други мобилни устройства до два часа на ден.

Прекаленото висене пред екрана в ровене из социалните мрежи или гледане на глупави програми може да ограничи развитието на мозъка на подрастващ човек. Изследване, проведено от изследователския институт CHEO в Отава, показва, че децата на възраст между 8 и 11 години, които стоят пред електронни устройства повече от два часа, показват с 5% по-ниски когнитивни способности, пише Daily Mail.

Според учените престоят пред екрана не стимулира мозъка, а точно обратното. Освен това води до влошен сън, който пък пречи на растежа. Изследването, в което участие са взели 4500 деца се е фокусирало върху връзката между прекарано време пред екрана, сън и физическа активност. Деца и техните родители са попълнили въпросник по темата като резултатите показват, че едва 20 деца получават препоръчителните: доза сън на денонощие в размер на 11 часа, час физическа активност и лимитирано време пред екран.

Малчуганите са били подложени на когнитивен тест, който измервал техните говорни способности, мислене, концентрация, работеща памет, скоростта, с която изпълняват определени „задачи“. Едно на всеки 3 деца (29%) е успяло да се впише в предварително определените показатели за възрастта, а 4 от 10 (41 %) са покрили един от показателите.

Една четвърт (25%) от децата са покрили по 2 показателя в норма, а едно от пет е успяло да покрие всички. Оказва се, че общото между всички деца, които не съумяват да покажат очакваните способности, е че гледат телевизия и играят на компютъра повече от два часа дневно.

Американско изследване показва, че децата в САЩ прекарват средно около 3,6 часа пред екрана.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари