IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Празнуваме Благовещение! Днес се хапва нещо зелено

25 март 2019 06 40

Имен ден празнуват Блага, Благо, Благовест, Благовеста...

Празнуваме Благовещение! Днес се хапва нещо зелено

Православни, католици и протестанти празнуват днес един от най-големите църковни празници – Благовещение, на който се почита едно от най-големите тайнства в християнството.

Според Библията на този ден Архангел Гавриил съобщава на Дева Мария благата вест, че тя ще роди Спасителя на човечеството – сина Божий Исус Христос. За случилото се разказва в Евангелието на Лука. Затова празникът се почита от майките, защото Света Богородица е тяхна закрилница.

Празникът е утвърден от православната църква през седми век и е част от Великденския празничен цикъл. Благовещение винаги се празнува на 25 март. Празникът Благовещение се нарича още Благовец и се свързва с пролетното равноденствие, когато земята започва да се затопля.

В България Благовещение се свързва и с идването на пролетта, затова на този ден задължително трябва да се яде нещо зелено – коприва, спанак, лапад.

Традиция е също на трапезата да има риба, като обикновено се приготвя рибник – риба с ориз. Задължително се пече пита, която намазана с мед, се раздава на съседи и близки.

Според народните вярвания на този благ ден по-леко и бързо зарастват всички рани и затова най-често тогава се продупчват ушите на малките момиченца. През деня всяка отрова губи силата си. Вярва се, че ако на Благовещение се засаждат дръвчета, те ще родят много сладки плодове.

На този ден се става рано, за да е богата годината.

Имен ден празнуват всички с имена Блага, Благо, Благовест, Благовеста, Благой, Благойна и други.

Автор - снимка
Автор на статията:
Александър Попов

КоментариКоментари