IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да се сближите с дъщеря си?

11 септември 2019 17 30

Детето се нуждае от подкрепа

Istockphoto

Казват, че да имаш дъщеря е истинско щастие. Може да се каже, че отглеждането на момиче е също толкова трудно, колкото и на момче, но все пак има своите разлики.

Момичето е свързано с майка си още от утробата. То не може да сподели с баща си всяко нещо, затова търси нея. Но ако тя не му обърне достатъчно внимание или използва неправилен подход, то може да се затвори в себе си и да стане по-недоверчиво.

Има множество книги за отглеждането и възпитанието на децата. Дори и да ги прочетете, няма да сте на 100% подготвени за това, което ви очаква като родител, но все пак ще получите правилните насоки.

Ако сте родител на момиченце, ето няколко начина, чрез които да се сближите с него по-добре и да изградите по-силна връзка:

1. Насърчавайте

Има ситуации в живота ни, които не можем да контролираме, но е хубаво, когато има на кого да се облегнем. Много момичета в детска и юношеска възраст се чувстват несигурни и трудно взимат решения. Тук идва ролята на родителя, който трябва да поговори с тях и да ги насърчи да бъдат по-смели.

Когато момичето се чуди дали изглежда добре в рокля или се притеснява да отиде на първия си купон, покажете вашата подкрепа. Ако то се е захванало с някое трудно начинание, но смята да се откаже, опитайте се да го разубедите и да го мотивирате да продължи. Иначе и другият вариант е приемлив – покажете му, че не е важно какво искат другите да прави, а това, което то харесва.

2. Слушайте

Момичетата имат нужда да споделят своите вълнения, особено в тийнейджърска възраст. Те се успокояват след разговор с най-добрата приятелка, но по-различно е чувството, когато могат без притеснения да разкажат всичко онова, което мислят, с майка си.

Ако нямате голям опит в споделянето, направете опит първо да се научите да изслушвате дъщеря си. Отделете от свободното си време, за да разберете кои са нейните притеснения, но не говорете. По този начин ще дадете свобода на детето си да говори без задръжки. Просто кимайте с глава и покажете разбиране. Ако искате да споделите мнението си, не съдете прекалено, за да не разстроите повече детето.

3. Споделете опита си

Когато дъщеря ви ви обвинява, че не я разбирате или крие за онова, което я терзае, помислете дали има случка от вашия живот, която да ѝ дадете за пример. Ако гаджето не ѝ се обажда или двамата са се скарали, разкажете ѝ какви връзки сте имали вие и как сте се държали при първите ученически трепети. Така ще скъсите дистанцията между двете.

Когато една майка сподели с дъщеря си за някоя своя любов или разочарование от първата връзка, то детето ѝ ще се почувства по-добре и няма да пренебрегва съветите ѝ.

4. Правете повече комплименти

Много момичета страдат от комплекс за малоценност. Той се поражда у тях заради стереотипите в обществото и множеството реклами и списания със слаби и красиви жени. Когато вашата дъщеря се развива и тялото ѝ се оформя, правете ѝ повече комплименти за външния вид. Похвалете я за съчетанието на дрехите, които е избрала или ѝ напомнете колко хубави очи има. Връщайки се от училище, носейки поредната добра оценка, не забравяйте да ѝ кажете колко умно дете е. Това ще ѝ даде по-голямо самочувствие.


Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари