IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мъжете са виновни за менопаузата?!

22 август 2013 10 45

Техните предпочитания към по-млади жени тласнали еволюцията в тази посока според

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Жените винаги са се страхували от наддаването на килограми и от бръчките, но още повече се страхуват от периода, наречен менопауза. При дамите той настъпва различно, обикновено когато наближат 50-55 години и се характеризира с хормонални промени, водещи до загуба на менструалния цикъл, вариация в теглото, влошаване състоянието на кожата заради липсата на колаген, топли и студени вълни, честа смяна на настроението, свръхизнервеност, умора и т.н. И ето че и за това неприятно нещо в живота на нежния пол са виновни мъжете! Така поне твърдят канадски учени.

Теорията на професор Рама Сайн и екипа ѝ се корени в проследяването на мъжките предпочитания спрямо нежния пол. Учените от университета МакМатър в Канада смятат, че господата от векове са предпочитали да продължават рода си, правейки секс с по-млади партньорки, тъй като те са фертилни. И за да може природата да им подсказва кога една жена вече е загубила способността си да ражда деца, еволюцията е създала менопаузата.

Учените, които работят върху удължаване на фертилния период на жените също вярват, че ако господата не са били привлечени от по-млади жени, то дамите са щели да бъдат способни да раждат до края на дните си, пише Daily Mail.

Според професор Сайн ако представителките на нежния пол също са демонстрирали предпочитания към по-млади мъже, то и джентълмените са щели да се се сдобият със свой вид „менопауза", загубвайки възпроизводителните си способности и привлекателността си към другия пол.

Освен хората от менопауза страдат шимпанзетата, като те достигат тази промяна на около 45-годишна възраст. Косатките също могат да се „похвалят" със този биологически феномен.

Доста учени се обръщат срещу теорията на професор Сайн, публикувана в сп. Public Library of Science Computational Biology. Според тях причината за загуба на фертилността на дамите не е в мъжете, но те нямат ясна теория за случващото се и го приемат като мистерия.

Д-р Максуел Бъртън-Челуел, еволюционен биолог в университета „Оксфорд" казва следното по темата: „Не е много вероятно мъжете да са причинители на менопаузата, заради предпочитанието си към по-млади жени. То е такова, именно защото дамите губят фертилността си с възрастта".

Автор - снимка
Автор на статията:
Мария Господинова

КоментариКоментари