IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да работим пълноценно от вкъщи?

18 март 2020 10 40

Няколко професионални съвета във време на социална изолация

Снимка: Pexels

Разпространението на коронавируса продължава и това доведе до драстични мерки в доста от страните по света. В това число влиза и България, която е в извънредно положение от няколко дни, а властите призовават повече хора да си останат по домовете и ако е възможно да работят от вкъщи.

За някои служители това преживяване ще е за първи път и те много лесно могат да се забравят, че са на работа. Вкъщи е уютно, топло и приятно, което може да ви накара да работите през пръсти за сметка на личния комфорт.

Затова има няколко съвета, които трябва да следвате, за да бъдете пълноценни от вкъщи.

1. Започнете деня си правилно

Работата от вкъщи може да ви накара малко повече да мързелувате и дори да се излежавате сутрин. Тъй като не трябва да пътувате до офиса, вие ставате по-късно и не бързате с приготовленията сутрин. Искате да изпиете една чаша кафе, да погледате малко телевизия, да си проверите социалните мрежи и всичко това да се случва спокойно, без да бързате.

Работа от

Снимка: Pexels

Това обаче е грешна стъпка. Не трябва да забравяте, че човек е най-продуктивен сутрин и затова е хубаво да не губите тази част от деня. Не се занимавайте със странични дейности като пускане на пералня, извеждане на кучето или пък миенето на чинии. Представете си, че сте в офиса и нямате време за тези задължения.

Хубаво е да направите списък с петте си най-важни задачи за деня и да ги подредите по приоритет, за да започнете да ги вършите. Опитайте се да ги привършите до следобед, защото тогава тялото ви вече започва да се изморява и е време за по-леки работни задължения, с които да приключите деня.

2. Придържайте се към нормалната си рутина

Ако ви е трудно да се приспособите към новата работна среда, опитайте се да правите нещата, които бихте правили в офиса. Това означава да похапвате по едно и също време, да си направите кафе и да си починете, когато би трябвало да имате обедна почивка. Хубаво е да пуснете музика, която да ви вдъхнови и да ви повдигне настроението за работа.

3. Не пускайте филм за фон

Да, знаем, че е самотно да се работи от вкъщи. Няма ги колегите, които да разведрят обстановката и с които да обсъдите днешния ден. Единственото нещо, което ви прави компания са мебелите у дома и това ви кара да искате да чуете и друг глас в стаята.

Но не се изкушавайте да пускате филм, който да ви служи като звуков фон. Това само ще ви разсейва, независимо колко пъти сте го гледали. Хубаво е всички екрани, които не ви трябват да бъдат изгасени. Ще имате време за тях след края на работния ден.

Работа от

Снимка: Pexels

Ако толкова много ви липсва социалният контакт, в почивката си може да поговорите с приятел или колега. Това, че работите от вкъщи не означава пълна социална изолация. В днешно време е много по-лесно да се свържеш с другите, а това ще ви помогне да се успокоите и да продължите пълноценно със задълженията си.

4. Променяйте мястото си на работа

Домашната карантина не е никак приятна, но това не трябва да ви сломява. За да си дадете „ново начало“ на работния процес, може да сменяте на няколко часа мястото, на което работите. Например, отидете в другата стая или пък се преместете на другия стол. Винаги, когато усетите, че енергията ви пада, сменете мястото си.

5. Почивайте

Когато работим от вкъщи е много лесно да влезем в един цикъл, в който само работим и работим. Колкото и да е странно, това всъщност ни прави много по-малко продуктивни, отколкото си мислим.

Работа от

Снимка: Pexels

Затова е добре да си почивате от време на време. Това обаче не означава да станете от лаптопа и да се залепите на телефона. Забравете за екраните за няколко минути. Отидете да хапнете нещо, да подишате чист въздух от терасата или пък просто се отпуснете и затворете очи за кратко време.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари