IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Катрин Велкова: Без загуби няма победи

11 май 2020 10 40

Треньорът по художествена гимнастика преподава онлайн

Катрин Велкова: Без загуби няма победи

Извънредното положение промени ежедневието ни. Докато ние се научихме да тренираме от вкъщи, за спортистите това е трудна задача, защото се нуждаят от много повече натоварване. Срещнахме се с Катрин Велкова, за да ни разкаже как се грижи за себе си по време на социална изолация и лесно ли е да преподава онлайн, стоейки #ОтговорноВкъщи.

Катрин Велкова започва да тренира художествена гимнастика от 7-годишна възраст. Първо се състезава за спортен клуб „Академик“, след което преминава към „Левски Триадица“. После я забелязват за националния отбор по художествена гимнастика. Така заедно с ансамбъла на Илиана Раева става световна и европейска вицешампионка на България.

Сред най-големите ѝ постижения са златният медал от Световното първенство през 2011 година и класирането ѝ за финал на Олимпийските игри в Лондон през 2012 г.

След като спира състезателната си кариера, тя основава СКХГ „Локомотив“, на който е президент и главен треньор. В момента учи специалност Треньор по художествена гимнастика в Национална спортна академия.

Извънредното положение – поредното предизвикателство на пътя ѝ

От 13 март насам Катрин не може да работи както преди. Но за нея цялата ситуация около коронавируса е само поредното предизвикателство, с което ще се справи с усмивка.

Спортът ме е научил да се адаптирам към всякакви условия и ситуации“, споделя тя.

В началото си мисли, че докато си е вкъщи, ще има доста свободно време, но постепенно разбира, че желанието ѝ да се усъвършенства винаги ще я държи ангажирана.

„Отдадох се малко повече на това да подобря социалните мрежи на клуба и сайта, който ни подари нашата съдийка Мария Чернева. Създадох YouTube канал и Instagram страница. Освен ежедневните онлайн тренировки, които провеждаме от началото на карантината, децата имат и забавни творчески задачи, които им давам“, обяснява Велкова.

Катрин Велкова

Разходките с кучето – начин да избяга от стреса

Докато залата за художествена гимнастика остава затворена, Катрин успява да отдели повече време на своя домашен любимец – самоеда Каспър, който обожава.

Разходките с него са най-хубавото нещо през този период на карантина. Той ми помага да се разтоваря от забързаното ми ежедневие“, разказва още тя.

Гимнастичката споделя, че не залага на кой знае какво, за да поддържа формата си:

„След като приключих с професионалната си кариера, не съм толкова активна. Основно се раздвижвам с децата, когато сме в залата, правя стречинг когато имам нужда и когато имам вдъхновение експериментирам с нови спортове“.

Сега, когато има повече свободно време, Катрин преоткрива кулинарните си заложби. Признава, че не спазва диети, а просто се храни разнообразно и здравословно. Когато й се яде нещо сладко, си позволява сладолед. Иначе едно от предизвикателствата, което отправя към своите гимнастички по време на изолация, е да приготвят любимия си десерт и да споделят снимки във Facebook.

Катрин Велкова

Естествена красота – чарът на златното момиче

Катрин е привърженик на естествената красота и често може да я видим без грим. Признава, че понякога носи лек само за подчертаване.

„Доверявам се на съветите на дерматолог и използвам само медицинска козметика за кожата на лицето си, също пилинг гелове и маски за лице с хидратиращ ефект“, разкрива тя. Що се отнася до дългата ѝ коса, нея я поддържа, като се подстригва често и използва натурална козметика.

Катрин Велкова

СКХГ „Локомотив“ – вторият ѝ дом

Дисциплината е нещо, на което Катрин държи изключително много, но на първо място учи децата на любов към спорта. Определя се като строг, но справедлив треньор, за коготобез загуби няма победи“. По думите ѝ, художествената гимнастика е спорт, в който се изисква голямо търпение и доверие към треньора. В момента в клуба ѝ тренират 106 момичета на възраст от 3 до 18 години. Заради извънредното положение, тя трябва да намери начин, по който те да продължат да спортуват в домашни условия.

„Аз обичам предизвикателствата и мисля, че се справихме отлично. Треньорите ми са млади и амбициозни, така че се адаптираха бързо към ситуацията, за да са в полза на децата“, коментира тя.

Катрин Велкова

Мотивацията на децата – пламъче, което не бива да угасва

Като бивш състезател, Велкова знае, че всяко едно момиченце е запалено по художествената гимнастика още с влизането си в залата.

Особено заради успехите на златния отбор на Илиана Раева. Нейната цел е да задържи неговия интерес и да му помогне да върви напред.

Мотивацията в художествената гимнастика е като едно пламъче, което трябва да се разпалва и да се грижиш да не угасне... По-лесно се справям с това да обясня на едно дете пътя към медала, отколкото на неговите родители“, разказва тя.

Велкова се старае да бъде пример за децата и техен истински приятел. Иска да възпита у тях качества като дисциплина, грация, спортен дух, усет към красивото. Смята, че „не всички могат да бъдат шампиони, но всички могат да изградят характер на шампион“, което ще им е от полза за в бъдеще.

Аз лично много се радвам, че само за 6 години успях да създам прекрасната състезателка от Радина Томова. Тя е в националния отбор по художествена гимнастика (девойки, старша възраст) и е голяма мотивираща сила за децата в клуба.

Нейната майка – най-голямата ѝ опора

Катрин Велкова споделя неведнъж, че майка ѝ е човекът, на когото може да разчита по всяко време.

„Тя просто е незаменима. Тя не е само моя майка, тя е най-добрият ми приятел. Тя е мостът между треньори и родители, помага ни, дава ни съвети, грижи се много за децата и винаги има креативни идеи“, разказва тя.

След близо два месеца, прекарани вкъщи, Катрин не смее да си прави планове. Знае само, че я чака адски много работа с нейните момичета и просто иска да се върне по-скоро към нормалния си ритъм на живот.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари